• De bestuursleden Huib Sacré en Wim Peltenburg
• De bestuursleden Huib Sacré en Wim Peltenburg Foto: wijntjesfotografie.nl

Kinderboerderij Schoonhoven: 'prachtig plan in de kiem gesmoord'

Algemeen 2.798 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Na een slapend bestaan van zeven jaar roepen de bestuursleden Huib Sacré en Wim Peltenburg de leden op om op woensdag 27 september in te stemmen met de opheffing van de Vereniging Kinderboerderij Schoonhoven (VKS).

Deze buitengewone ledenvergadering heeft plaats in het clubgebouw van jeu de boulesvereniging Argento in Schoonhoven-Oost en begint om 20.00 uur.

Daarmee komt een definitief einde aan de pogingen van de initiatiefnemers Sacré en Peltenburg om Schoonhoven met een kinderboerderij en natuurspeeltuin te verrijken. Ook een laatste verzoek aan wethouder Jan Vente om mee te werken aan een educatief centrum op de locatie De Krom vond geen gehoor.

"De wethouder zag slechts een mogelijke toekomst voor een kinderboerderij weggelegd in het hart van de gemeente Krimpenerwaard. Hij wenste de hele bevolking er bij te betrekken. Dat paste niet bij onze doelstelling. Alleen Schoonhoven wordt in onze plannen genoemd", geeft Wim Peltenburg aan.

Officieel telt de VKS 160 leden, maar de gegevens zijn niet meer actueel. Hierbij plaatst het bestuur daarom een oproep om op 27 september een besluit te nemen. "We hebben geen idee hoeveel mensen er zullen komen, maar je moet volgens de wet officieel afsluiten."

Peltenburg en Sacré besloten in november 2010 hun pogingen voor een kinderboerderij te staken vanwege politieke onwil en tegenwerpingen. "We wilden er toen niet direct een streep door zetten, maar nadien is er niets meer gebeurd", aldus Peltenburg.

Hij kreeg destijds slapeloze nachten van de soap die zich vanaf 2003 afspeelde in de Zilverstad. "Eerst enthousiasme bij burgemeester Wassenberg en wethouder Deerenberg en juichende politieke partijen. Daarna louter tegenwerpingen, leugens en afwijzingen van locaties en het ondernemingsplan. Ik heb wel vijf keer ingesproken, maar dat leverde slechts stress en woede op. De politieke partijen hadden geen flauw idee wat een eigentijdse kinderboerderij inhield. Iedereen had het maar over de kosten en de risico's. Met Europese subsidie waren we echter een heel eind gekomen. De Provincie ging akkoord. Een particulier wilde de grond voor ons kopen voor 30.000 euro en Reakt bood aan met cliënten de boerderij te runnen met een door hen betaalde kracht. Het plan zag er prachtig uit, maar is helaas in de kiem gesmoord."

Wim Peltenburg kan nu nog slechts terugvallen op z'n mini-kinderboerderijtje. Hij houdt tamme watervogels in een kooi in zijn tuintje aan de Cabauwsekade.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden