• Zorgondernemers Ingrid Hopmans en Jan-Rob Makkenze.
• Zorgondernemers Ingrid Hopmans en Jan-Rob Makkenze. Foto: wijntjesfotografie.nl

Oplevering kleinschalige woonvoorziening 'De Herbergier' in zicht

Algemeen 2.480 keer gelezen

schoonhoven • Kleinschalige zorg wint snel terrein. Persoonlijke benadering en liefdevolle aandacht zijn de uitgangspunten van 'De Herbergier'. 

Het voormalige weeshuis in de Koestraat in Schoonhoven wordt volledig gestript door aannemer BestBouw voor de komst van zestien gasten uit Schoonhoven en omgeving.

Het monumentale pand wordt medio september opgeleverd. Bouwvakkers zijn nog volop aan de slag om de appartementen, centrale hal en eetzaal in orde te maken en de buitenzijde te schilderen. Daarna krijgen de toekomstige bewoners en hun verwanten de sleutel om de gehuurde ruimten naar eigen believen in te richten. Een huiselijke sfeer wordt daarmee opgeroepen.

Dan begint ook het avontuur van de zorgondernemers Ingrid Hopmans en Jan-Rob Makkenze. Beiden waren in het verleden werkzaam in diverse functies in verpleeghuizen en zorginstellingen. Ze kennen niet alleen het klappen van de zweep, maar zagen vooral met eigen ogen dat bureaucratische regels het dagelijks functioneren negatief beïnvloedt.

Voor verpleegkundige Ingrid en manager Jan-Rob reden om het roer om te gooien. Het Schiedamse stel besloot bij de overkoepelende organisatie De Drie Notenboomen te solliciteren en werd na voorspoedige gesprekken gevraagd om in Schoonhoven aan de slag te gaan. "De wens om in deze provincie te mogen werken, hadden we al eerder geuit. We zijn allebei 59 jaar oud. Als je nog iets wil in je leven, moet je nu een besluit nemen. Ik denk dat we de juiste beslissing hebben genomen."

Ingrid herinnert zich van haar voormalige werkzaamheden dat dementerende senioren angstig, boos of verdrietig waren. "Dat kwam bij mij binnen. Zo wilde ik niet verder in mijn vak. In de formule van De Herbergier staan mensen met geheugenproblemen voortdurend centraal. Daar is alle zorg op afgestemd. We hebben sollicitatiegesprekken met gediplomeerde krachten en vrijwilligers gevoerd om een team te vormen. Daarbij keken we naar hulpverleners met een groot hart. Uiteindelijk hebben we 22 mannen en vrouwen in dienst genomen."

Het paar laat de nieuwe bewoners straks rustig wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis. Daarom nemen de gasten fasegewijs hun intrek in De Herbergier. "Het gaat er om dat iedereen zich op z'n gemak voelt. De bewoners kunnen zich vrij bewegen. Ze zitten niet opgesloten op een afdeling zoals in reguliere verpleeghuizen. Uiteraard houden onze mensen een oogje in het zeil. Het leuke van een stadje als Schoonhoven is, dat veel mensen elkaar al jaren kennen. Ook de sociale controle is groot. Als iemand er tussenuit glipt, is-ie snel weer terug."

Wonen in een Herbergier brengt kosten met zich mee. "Wij vinden dat iedereen recht heeft op goede en betaalbare zorg. De kosten voor het wonen in een Herbergier zijn opgebouwd uit woon-, verblijf- en zorgkosten. De zorg wordt betaald vanuit het persoonsgebonden budget."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 13 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 15 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden