• SWOS-voorzitter Carel de Mari opent de tentoonstelling.
• SWOS-voorzitter Carel de Mari opent de tentoonstelling. Foto: wijntjesfotografie.nl

Nieuwe SWOS-seizoen met expositie 'Vrolijke Kwasten' van start

Algemeen 379 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met een tentoonstelling van de 'Vrolijke Kwasten' in de bibliotheek te Schoonhoven opende Stichting SWOS het nieuwe cultureel seizoen.

Tal van activiteiten staan op het programma, zegt voorzitter Carel de Mari in het dienstencentrum aan de Oranjeplaats. Voor hij een uitgebreidere toelichting geeft, mag Jozien Hoogeweij pronken met de tekeningen en schilderijen van haar leerlingen. Het gaat om dertig senioren in totaal. Het enthousiasme noopte de lerares zelfs om een ledenstop in te stellen. "Ik heb vaak geen tijd om tussendoor koffie te drinken", lacht ze. "Daar maal ik niet om hoor, maar meer cursisten kan ik gewoon niet hebben op de maandagmorgen. Dat zou ten koste gaan van de begeleiding. Je wilt immers iedereen aandacht geven."

De opkomst zegt wel iets over het succes van de schildercursus. De Vrolijke Kwasten bestaan langer dan de SWOS en komen in weer en wind met verf en penselen naar de Oranjeplaats. "Het zijn hondstrouwe leden. Iedereen doet hier z'n best om er in een leuke sfeer iets leuks van te maken. Het plezier staat beslist voorop. Je hoeft niet met je kunstwerken in een museum te hangen. De jaarlijkse tentoonstelling in de bibliotheek is ons hoogtepunt. Dat is meteen ook een ontspannen samenzijn met de nieuwsgierige partners van de cursisten, inclusief een hapje en een drankje."

Jozien Hoogeweij en Rose Marie van Kruissen geven links en rechts adviezen aan hun gevolg, maar leggen niemand hun wil op. "De onderwerpen kiezen ze zelf. Als ik zie dat iemand moeite heeft met bijvoorbeeld het perspectief, leg ik uit hoe je diepte kan aanbrengen op het doek. Daarna gaat hij of zij vrolijk verder." Hoogeweij is alweer vier jaar verbonden aan de Vrolijke Kwasten en is voorlopig niet van plan om af te haken. Dat geldt wel voor SWOS-voorzitter Carel de Mari, die na drie termijnen van vier jaar statutair dient af te treden. Het openen van de tentoonstelling deed hij voor de eerste en meteen ook laatste keer. "Het is goed dat je na twaalf jaar wordt opgevolgd. Anders vertroebelt je blik", geeft hij aan.

Vermaak
Vooralsnog had De Mari met zijn bestuursleden en medewerkers de hand in een reeks activiteiten, die vanaf 1 september op de kaart staan. Zo biedt de SWOS spel, dans en vermaak met onder andere Zumba Gold, fitmix light, salsa, fotografie, schaken en koersbal.

Daarnaast zet de SWOS in samenwerking met collega's uit Bergambacht, Stolwijk, Haastrecht en Vlist in op muzikale ontmoetingen. Folk, dans en slagwerk, Zuid-Amerikaans gitaarspel, boogieblues, jazz en pianospel behoren tot de stijlen, die menig senior zullen aanspreken. "Deze sessies in de Tulp, ons welzijnscentrum en Hof van Stein zijn toegankelijk voor bezoekers van alle leeftijden."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden