Afbeelding
Foto: Johan Scholtens

PvdD en GL: 'Jagers lappen regels aan hun laars'

Algemeen 504 keer gelezen

REGIO • De Partij voor de Dieren en GroenLinks in Zuid-Holland hebben vragen gesteld over de mishandeling van zwanen bij de jacht.

Jagers in het Groene Hart zouden de neergeschoten dieren met een mes de strot doorsnijden, iets wat verboden is. De partijen willen van het provinciebestuur weten of dit gebeurt en wat het gaat doen om dit te voorkomen. Ze vragen zich af of er sowieso wel toezicht wordt gehouden op de zwanenjacht.

De Partij voor de Dieren en GroenLinks baseren zich op een artikel in tijdschrift Nieuwe Revu waarin een jager van Wildbeheereenheid Krimpenerwaard vertelt de nek van neergeschoten zwanen te breken. Dit zou de meest effectieve manier zijn om het dier te doden. Omdat de methode niet meer is toegestaan, wordt nu met een mes de strot doorgesneden.

Debat
Het breken van de nek van zwanen kwam begin vorig jaar al aan het licht in een uitzending van het tv-programma EenVandaag. Daarin waren beelden te zien van zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk. Naar aanleiding van die uitzending vond op initiatief van de Partij voor de Dieren een debat plaats in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Gedeputeerde Staten zegden toen toe dat ze de provinciale ontheffing om zwanen te mogen doden zou aanscherpen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren wijzen erop dat in het provinciale faunabeheerplan staat dat er eerst moet worden geprobeerd om de zwanen weg te jagen. Dat kan met knalapparaten, vlaggen, linten of een waarschuwingsschot. Anders komen boeren niet in aanmerking voor een vergoeding van schade aan hun gewassen. De twee partijen vragen zich af of dergelijke preventieve maatregelen wel zijn genomen voordat de zwanen worden afgeschoten en of de provincie dit wel controleert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden