• De brandweermannen Bas van Kempen (links), Bas Verboom (midden) en ploegchef Kees Bogaart (rechts).
• De brandweermannen Bas van Kempen (links), Bas Verboom (midden) en ploegchef Kees Bogaart (rechts). foto: Stephan Tellier

Brandweer Haastrecht zoekt met spoed nieuwe vrijwilligers

Algemeen 1.087 keer gelezen

HAASTRECHT • Brandweer Haastrecht kan met spoed nieuwe vrijwilligers gebruiken. 'Anders hebben we straks een te magere bezetting'.

Vergrijzing en verhuizing zijn factoren die ook het brandweerkorps in Haastrecht parten spelen. Daarnaast is het overgrote deel van de vrijwillige brandweerlieden overdag niet in het authentieke stadje te vinden.

Bij een uitruk is niettemin een minimum van zes brandweerlieden vereist. "Het is steeds de vraag of dat op tijd lukt", zegt systeembeheerder Kees Bogaart, ploegchef van de Haastrechtse brandweer. "We beschikken over 21 vrijwilligers, van wie er slechts drie in Haastrecht werken. Dus reken maar uit. Als er alarm wordt geslagen moeten ze uit alle windstreken vandaan komen."

Bogaart zou daarom graag z'n team willen versterken. Zijn manschappen Bas van Kempen en Bas Verboom heeft hij opgetrommeld om een enthousiast verhaal af te steken. Van Kempen, brandweerprofessional in Gouda, doet een moreel appèl op de Haastrechtse gemeenschap. "Een ieder in nood vraagt om hulp. Dan moeten er wel genoeg vakkundige mensen klaar staan om die steun te bieden. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is, blijkt uit de magere bezetting van zo'n beetje alle vrijwilligerskorpsen in Nederland en dus ook in Haastrecht. Melden zich geen nieuwe vrijwilligers, dan hebben we een probleem."

Verantwoordelijkheidsgevoel was voor muziekleraar Bas Verboom aanleiding om zich – zeven jaar geleden – na een open dag beschikbaar te stellen voor een opleiding. "Ik werd aangenaam verrast door de saamhorigheid, de teamgeest. Daarnaast vind ik het een prima zaak om mensen in nood bij te staan. Het brandweerwerk is leerzaam en versterkt je sociaal gevoel."

Opleiding
Natuurlijk ben je niet zomaar brandweerman of -vrouw. De opleiding tot 'manschap 1' duurt anderhalf tot twee jaar en heeft plaats in de avonduren. Enige conditie en gezond verstand zijn vereist. Eén ding is zeker: iedere nieuweling wordt met open armen ontvangen. Bogaart: "Je bent meteen één van ons. Debutanten mogen ook mee met een uitruk om ervaring op te doen. Daar maken we uiteraard eerst afspraken over. Op de 'werkplek' is altijd een begeleider, die de beginner bijpraat over de noodzakelijke handelingen. Zo gaan praktijk en theorie prima samen."

Je moet ook geestelijk tegen een stootje kunnen. "Je gaat per slot van rekening in je eigen omgeving aan de slag. Dan tref je soms ook bekenden aan bij calamiteiten. Denk aan reanimatie. Dat is geen sinecure", weet Verboom.

Bogaart geeft aan dat natuurlijk verloop flinke consequenties heeft. "Vergrijzing is een factor in alle korpsen in de Krimpenerwaard. De balans is in gevaar."

Ook de ploegchef zelf haakt af. "Ik ben 59 jaar oud en heb me voorgenomen om op 31 december 2018 mijn loopbaan te beëindigen. Knallend er uit. Dat mag wel na 35 jaar."

Voor meer informatie bel met Kees Bogaart (06-20325066) of: https://www.facebook.com/BrandweerHaastrecht/?fref=ts

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden