Shirley Blom (15) speelt volgend seizoen voor Feyenoord.
Shirley Blom (15) speelt volgend seizoen voor Feyenoord. Foto: Wijntjes Fotografie

Shirley Blom met Feyenoord naar top

Sportt 2.553 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Het was wel even slikken voor Shirley Blom (15) om na negen seizoenen met haar trouwe voetbalmaten van Dilettant over te stappen naar de nieuwe meisjesselectie van Feyenoord. Maar het aanbod uit Rotterdam-Zuid kon ze natuurlijk niet negeren.

"Ik heb er eerlijk gezegd even over nagedacht", zegt ze in ouderlijke woning in Krimpen aan de Lek. "Het is namelijk een hele verandering, maar zo'n kans krijg je niet elke dag. Feyenoord wil een professionele voetbaltak voor damesvoetbal opzetten en hoopt over drie jaar in de eredivisie te spelen. Daar wil ik graag bij zijn."

Vurige ambitie
Het past bij haar vurige ambitie om de top te halen. De havo-4 scholiere van het Krimpenerwaard College heeft er alles voor over om in de voetballerij te slagen. Ze is reeds geselecteerd voor het districtsteam van de KNVB en volgt extra trainingen bij de voetbalschool van oud-prof Dwight Blackson.

Feyenoord had dus op geen beter moment op de deur kunnen kloppen. Overigens leek het er een maand geleden nog op dat ze bij stadgenoot Excelsior haar loopbaan zou vervolgen. "Ik had reeds een proefwedstrijd gespeeld op Woudestein. Daarna kwam Feyenoord opeens in beeld. Tja, toen was de keuze niet zo moeilijk."

Shirley Blom speelt straks voor het eerst in een heus meidenteam. Bij Dilettant trok ze voortdurend als enig meisje met jongens het veld op. "Vanaf de F-pupillen tot en met C1", zegt ze. "Het grappige is dat ik met Feyenoord onder 15 jaar met elf jongensteams ben ingedeeld in de komende competitie. Dus straks speel ik in de eerste klasse niet met maar tegen jongens. Feyenoord heeft dat bij de bond aangevraagd om meer weerstand te krijgen. Ik ben benieuwd."

Hoosbuien
Met meer dan gewone belangstelling volgt ze het Europees kampioenschap voor damesteams. Vooral via de televisie. "De eerste wedstrijden heb ik op m'n laptop op de camping gezien tijdens de vakantie met pa en ma in Spanje. Na terugkeer zat ik tijdens Denemarken-Duitsland bij Sparta met een stel vriendinnen op de tribune. Die wedstrijd werd na anderhalf uur afgelast vanwege hoosbuien. Kon ik zondagochtend vroeg terug voor de inhaalwedstrijd", lacht ze.

Toch zou ze graag een dergelijk niveau willen bereiken. De stoere centrumverdedigster weet ook dat daarvoor een combinatie van talent, doorzettingsvermogen en sluwheid nodig is. Aan haar inzet zal het niet liggen. Ze traint en speelt vrijwel de hele week. Haar ouders Ronald en Helene rijden haar door de hele Randstad om haar kansen tot ontplooiing te geven. "Daar ben ik paps en mams dankbaar voor. Dat geldt ook voor mijn Dilettant-trainer Rowell Hendriks, die mij de afgelopen jaren heeft gesteund. Zonder dit drietal was ik nooit zover gekomen."

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden