• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel.
• De Ouverturelaan in Krimpen aan den IJssel.

'Lansingh-Zuid is fijne wijk; Ouverturelaan kan veiliger'

Algemeen 830 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Lansingh-Zuid in Krimpen aan den IJssel is een mooie groene wijk, met gelukkige bewoners. Wel zijn er zorgen over de verkeersveiligheid.

Dat is kort samengevat de conclusie van het belevingsonderzoek dat de gemeente Krimpen aan den IJssel het afgelopen jaar uit liet voeren. Dit omdat alle beoogde bebouwing er staat. "Je kunt zeggen dat de wijk 'af' is", verduidelijkt wethouder Marco Oosterwijk. "Een wijk is natuurlijk nooit klaar, maar we wilden graag weten of de oorspronkelijke plannen (uit 1995) daadwerkelijk gerealiseerd zijn. En hoe bewoners de openbare ruimte beleven."

Via een enquête konden bewoners hun mening geven over allerlei zaken, variërend van de staat van onderhoud van de speeltuintjes en overlast van ganzen tot aanwezigheid van hangjongeren en de verlichting van paden. Zo'n 200 van de 900 huishoudens die de wijk telt vulden de vragenlijst in en stuurden 'm op.

Bankjes
Op bijna alle terreinen scoort de wijk prima. Vaak gaat het om details. Zo mogen er wel wat extra bankjes komen, zijn er geen winkels en horecazaken en klagen bewoners dat ze hun auto niet altijd voor de deur kunnen zetten. Toch is er volgens Oosterwijk geen gebrek aan parkeerplaatsen. "Er is voldoende parkeercapaciteit."

Bewoners klagen het meest over de verkeersveiligheid in de wijk. Bijna honderd opmerkingen kwamen er binnen, met name over de Ouverturelaan. De weg wordt als druk, onveilig en als onoverzichtelijk ervaren. Daarnaast zouden automobilisten er te hard rijden. Iets wat overigens niet blijkt uit metingen. Oosterwijk: "De meeste bestuurders houden zich keurig aan de snelheid. Slechts incidenteel wordt de maximumsnelheid overschreden."

Overzicht
Toch denkt Oosterwijk aan maatregelen. "Je kunt er niet je ogen voor sluiten. Als bewoners het gevoel hebben dat er te hard wordt gereden op de Ouverturelaan en het overzicht vanuit de zijstraten slecht is, moet je daar iets mee. Bovendien laat je als gemeente niet een dergelijk onderzoek uitvoeren om vervolgens niets met de conclusies te doen." Na de zomer gaat de gemeente aan de slag met het verkeersvraagstuk. Aan welke maatregelen het college denkt, wil Oosterwijk nog niet kwijt. "Laat ik voorop stellen dat ik geen enkele maatregel uitsluit."

De bestuurder is enthousiast over het belevingsonderzoek. "Je hebt een harde kant (cijfers) en een zachte kant (beleving bewoners) die je helpen om een goede afweging te maken en een beslissing te nemen."

Toch is hij huiverig om in elke Krimpense wijk een dergelijk onderzoek te houden. Iets wat de PvdA voorstelde tijdens de Algemene Beschouwingen. "Er moet altijd een aanleiding zijn. Zo gaat de wijk Langeland de komende jaren flink op de schop. Da's een mooie reden om een dergelijk onderzoek ook daar te houden."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden