• De delegatie tijdens de officiële opening van Vink Koeltechniek in Zuid-Sudan.
• De delegatie tijdens de officiële opening van Vink Koeltechniek in Zuid-Sudan.

Bergambachts bedrijf opent vestiging in Zuid-Sudan

Algemeen 992 keer gelezen

JUBA/BERGAMBACHT Vink Koeltechniek heeft een zusterbedrijf geopend in het door geweld en honger geteisterde Zuid-Soedan.

Met ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse ambassade wil het bedrijf uit Bergambacht op deze manier een positieve bijdrage leveren aan de structurele ontwikkeling van het jongste land ter wereld.

Ondernemen in Zuid-Soedan is niet zonder risico, weet eigenaar Simon Slob. "Het land is sinds 2011 onafhankelijk en komt regelmatig in het nieuws vanwege geweld, hongersnood en vluchtelingenstromen. Bovendien staat het op de tweede plek van de ranglijst van meest corrupte landen ter wereld. Ondanks het tropisch klimaat is koeltechniek in Zuid-Soedan niet op grote schaal beschikbaar. Er is een groot gemis aan grote koel- en vriescellen en gekoeld transport. Het gevolg is dat verse producten niet lang houdbaar zijn en een deel van de oogst moet worden weggegooid."

Vink Energy Ltd. Heeft zich gevestigd in de hoofdstad Juba, aan de Witte Nijl. Het bedrijf heeft acht Zuid-Soedanese werknemers in dienst. Drijvende kracht achter dit initiatief zijn de Zuid-Soedanese Yath Awan Yath en de Nederlanders Simon Slob en Nico de Bie, waarbij De Bie de dagelijkse leiding in handen heeft. De opening van Vink Energy kreeg ruime aandacht in de media.

Verse producten moeten direct gekoeld worden en ook tijdens transport en overslag gekoeld blijven. Vink Energy richt zich met haar producten daarom in de eerste plaats op de handelaren, licht Simon Slob toe: "Zij verzorgen vaak zelf het transport naar de lokale markt. Als zij de beschikking krijgen over koeltechniek, zal er minder voedsel worden weggegooid en kan voedsel naar afgelegen gebieden worden getransporteerd waar voedselschaarste heerst." Vink wil ook meedenken met de vele hulporganisaties, die in Zuid-Soedan werkzaam zijn.

Slob: "Zo kan er een melktank of gekoelde opslag voor de lokale oogst op het platteland gemaakt worden, of kan in een moeilijk bereikbare regio een tijdelijke gekoelde opslag van hulpgoederen gerealiseerd worden. Ook kan een koelcel een groot verschil maken voor een lokale coöperatie van boeren, doordat ze hun product kunnen bewaren in de koelcel, waarna ze het gezamenlijk kunnen transporteren naar de stad voor verkoop."

Ook voedselveiligheid is een belangrijk aandachtspunt. "We willen laten zien hoe we in Europa met voedsel omgaan, maar ook hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je middelen. In het mangoseizoen liggen in Zuid-Soedan de vruchten op de grond te rotten omdat er een overschot is. Maar als je de vruchten tijdig kunt oogsten en verwerken, bijvoorbeeld door ze in te vriezen of te koelen voor export, dan kunnen alle mango's benut worden. Zo kan de lokale bevolking meer geld verdienen en wordt er minder voedsel verspild", besluit Simon Slob.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden