• Agenten van Politie Krimpenerwaard in de container van Stedin, die is ingericht als wietkwekerij.
• Agenten van Politie Krimpenerwaard in de container van Stedin, die is ingericht als wietkwekerij.

Hoe herken je een hennepkwekerij?

Algemeen Drugs(gebruik) in de Krimpenerwaard 1.222 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Een vreemde geur, condens op de ramen, flikkerend licht en een onbewoond pand. Grote kans dat zich achter deze muren een hennepkwekerij bevindt.

Het blijft een lucratieve handel voor de 'grote jongens'. Het tegenoffensief van politie en energiemaatschappijen leidt jaarlijks tot de ontmanteling van zo'n 4.000 laboratoria. "Dat is slechts het topje van de ijsberg", meent de fraude-expert van netbeheerder Stedin over dit 'succes'.

Hij wil niet met naam en foto in de krant. In zijn vak zit je niet op publiciteit te wachten. Wat niet wil zeggen dat de wietmaffia hem niet kent. "Tijdens openbare rechtszaken moet ik vaak getuigen. Dan zitten er altijd mensen tussen het publiek, die driftig mee pennen en mijn gezicht zien. En dat zijn geen journalisten. Ik moet de rechter soms tot in detail uitleggen wat ik aantrof en hoe ik dat oploste. Zo geef ik tijdens elke zaak een gratis verkorte cursus waar criminelen vervolgens hun voordeel mee doen. Zo werkt dat in Nederland."

De expert van Stedin staat deze middag met een container vol hennepplanten voor de ingang van het gemeentehuis in Lekkerkerk om politici, ambtenaren, politieagenten en overige belangstellenden wegwijs te maken. De inrichting die hij en de officier van justitie bij een inval aantreft wordt nauwkeurig nagebootst.

"De vraag is groot, want het spul is van veel betere kwaliteit dan uit de coffeeshop. Van deze wiet ga je echt flippen. Het zit tegen harddrugs aan."

Vervolgens: "In deze handel heb je met drie categorieën te maken: de beginner, de gevorderde en de crimineel. Als ik binnenstap weet ik meteen wie er bezig is geweest. Ik zie het aan de apparatuur. Overigens kunnen in alle gevallen levensgevaarlijke situaties ontstaan, want wat je aantreft aan amateuristisch geknutsel met losse stroomdraadjes, schakelaars en defecte meterkasten tart elke beschrijving. Alle risico's worden genomen om stroom af te tappen. Daar kunnen de bedenkers zelf de dupe van worden, maar het leidt soms ook tot brand bij de buren of in een heel appartementencomplex. Daarom blijven we speuren en ontmantelen."

Luid
De Stedin-adviseur komt bij een inval pas in actie als de politie-eenheid zich met luide stem bekend heeft gemaakt aan eventuele aanwezigen in het pand. Daarna wordt de deur geforceerd. "Ik sluit de rij. De groep bestaat in de regel uit ervaren agenten, die zich vooral met bestrijding van drugshandel bezig houden. Voorzichtigheid is geboden. Je moet bij criminelen oppassen voor boobytraps, het gebruik van propaangas, insecticiden en spijkermatten. In een enkel geval trof ik zelfs een granaat achter de deur. En je moet er uiteraard voor zorgen dat je geen elektrische schok van 220 of 380 volt door je lichaam krijgt. In dat laatste geval kun je het vrijwel zeker niet navertellen."

Of dat ook geldt voor onhandige drugshandelaren, weet hij niet. "Ik heb wel eens een man met zwartgeblakerde armen levenloos onder de vloer aangetroffen. Ik vermoed dat het wel eens mis gaat, maar ongelukken blijven in dit milieu verborgen voor de buitenwereld. Voor werkzaamheden met krachtstroom is uiteraard een opleiding geboden, maar de meesten denken dat ze wel even een kabeltje kunnen doortrekken naar een afgetakte leiding. Niet dus."

In elke politieregio worden agenten tot hennep-coördinator opgeleid. Stedin verzorgt cursussen voor deze debutanten. "Bij hun eerste inval blijf ik voortdurend bij hem of haar in de buurt. Er kan zomaar iets fout gaan. We verzoeken mensen om niet zelf op avontuur te gaan, maar bij verdachte gevallen de politie of de netbeheerder te tippen. Dat geldt trouwens ook voor fraude met energiemeters, want dat kan betrokkenen veel geld kosten. Bovendien help je dan mee aan een veilige omgeving. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven."

Dit is het eerste artikel in een reeks over drugs(gebruik) in de Krimpenerwaard.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 3 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden