• Juf Gerda de Bruin wordt toegezongen.
• Juf Gerda de Bruin wordt toegezongen.

Erehaag voor juf De Bruin

Algemeen 891 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Juf Gerda de Bruin (64) gaat met pensioen en nam dinsdag na bijna dertig jaar afscheid van de Jacobus Koelmanschool in Krimpen aan den IJssel.

Ze wist wel dat er 'iets' te gebeuren stond. Toch was juf De Bruin zichtbaar verrast toen ze 's middags aankwam en het schoolplein opliep. Leerlingen vormden een erehaag tot aan de ingang van school. In hun hand hielden ze blauwe en roze ballonnen vast die, na het zingen van een afscheidslied, de lucht in gingen.

"Het was geweldig", blikt de juf van groep 4 terug. "Ik ben nog aan 't nagenieten." Na de ontvangst volgde een feestelijk samenzijn in de gemeenschapsruimte van de school en kregen alle kinderen iets lekkers uitgedeeld. Later volgde nog een afscheidsreceptie. Gedurende de dag kreeg de leerkracht allerlei cadeautjes, variërend van 'juffenthee' tot klavertjes vier en vergeet-mij-nietjes. En heel veel leuke kaartjes met daarop vaak een persoonlijke boodschap. "Eén moeder schreef dat ze zelf nog regelmatig terugkijkt op twee fijne jaren in mijn klas. Haar twee kinderen heb ik ook weer les gegeven. Ontzettend leuk om te lezen."

Identiteit
Meer dan veertig (!) jaar stond Gerda de Bruin voor de klas. Ze begon haar carrière op een basisschool in Vreeswijk waar ze negen jaar zou blijven. Hierna gaf ze les op scholen in Bleskensgraaf, Gouda en IJsselstein. In 1988 kwam ze op de Jacobus Koelmanschool terecht, een reformatorische school in Krimpen aan den IJssel. Ze zou er bijna dertig jaar blijven. En dat zegt wel wat. "Ik heb het er gewoon ontzettend naar mijn zin gehad. Naast dat hier een geweldig team werkt, heeft dat ook te maken met de identiteit van deze school."

Ze gaf les aan alle groepen, met uitzondering van groep 7. "Puur toeval", zegt ze. "Het is gewoon zo gelopen, net als dat ik weer ben geëindigd met groep 4." Juf De Bruin zag niet op tegen haar pensionering. Wel nam ze bewust wat afstand, "want volgend schooljaar geef ik geen les meer." Of ze het werk gaat missen? Niet echt. "Dankbaarheid overheerst. Ik had nooit gedacht dat ik zo lang in het onderwijs zou werken. Het afscheid was prachtig, met al die glunderende gezichtjes. "Vervelen gaat ze zich niet. "Ik heb veel hobby's. Zo wandel en fiets ik graag, lees ik veel en doe ik aan handwerken. Het is fijn dat ik daar nu wat meer tijd voor heb."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden