• De ondertekening van het convenant.
• De ondertekening van het convenant. foto: Adri Verhoeven

Convenant: 'Veiligheid scholieren heeft topprioriteit'

Algemeen 568 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Met het tekenen van een convenant leggen betrokken partijen afspraken over veiligheid op en rond de vier middelbare scholen vast.

Die betrokken partijen zijn gemeente Krimpenerwaard, de politie, Driestar, Gemini College, Schoonhovens College en Willem de Zwijger.

Volgens burgemeester Roel Cazemier heeft dit onderwerp 'topprioriteit'. "Wij weten elkaar te vinden als dat nodig is. Er vindt geregeld overleg met wijkagenten plaats om eventuele problemen het hoofd te bieden. Je zou je kunnen afvragen waarom je dit officieel moet vastleggen, maar er zijn nieuwe leidinggevenden bij de politie en ook de jonge gemeente Krimpenerwaard heeft veranderingen ondergaan. Daarom is het goed om eens met elkaar kennis te maken."

Met afspraken op papier en interne protocollen van scholen ben je er nog niet. Berend Buddingh' (Schoonhovens College) en Jan van Heukelum (Willem de Zwijger) beamen dat. Met name social media kunnen voor onrust onder leerlingen zorgen. "Je moet voortdurend weten wat er speelt. Ook ouders van leerlingen dien je steeds te informeren over trends en maatregelen. Daarom beleggen we bijeenkomsten om bijvoorbeeld alcoholgebruik en pesten aan te pakken."

De wereld is tegenwoordig onvoorspelbaar. Mede daarom zijn er met de politie afgelopen jaar twee gijzelingsacties op scholen geoefend. "Het is ook nuttig om te weten hoe een school er van binnen uitziet", stelde politiechef Gert-Jan van den Burg. "Wij zijn het met de burgemeester eens dat veiligheid van jongeren volop aandacht moet krijgen."

Het Gemini College gebruikt een app om de wijkagent op de hoogte te houden. "Dat kan ook overlast van onze eigen leerlingen betreffen. Daar draag je als school ook verantwoordelijkheid voor."

De Willem de Zwijger communiceert geregeld met wijkagent Jacqueline van der Bas om schoolkwesties te bespreken. Van Heukelum kon zich geen ingrijpende incidenten herinneren. "Voor mijn aantreden was er sprake van loverboys en drugshandel buiten het schoolplein. Dat is toen slagvaardig aangepakt."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden