Afbeelding

Welzijnsstichtingen willen geen ‘nee’ verkopen

Algemeen 231 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het schrikbeeld van de drie welzijnsstichtingen in de Krimpenerwaard is 'nee' te moeten verkopen aan cliënten. "Het lijkt me vreselijk om straks tegen mensen te moeten zeggen: 'Sorry, we kunnen u niet helpen'.

Met die woorden zette Mariëlle de Wild haar verzoek om meer subsidie te verlenen aan Stichting SWOS (Schoonhoven), SWON (Nederlek) en SWOB (Bergambacht) kracht bij.

Ze wees de commissieleden op de toegenomen zorgvraag en het uitblijven van extra geld om aan de wensen van cliënten te kunnen voldoen. "We staan al vier jaar op de nullijn, terwijl er van alle kanten een beroep op ons wordt gedaan. De wereld is in enkele jaren flink veranderd. Ouderen wonen langer thuis, er is sprake van eenzaamheid en het aantal mantelzorgers groeit. Meer statushouders melden zich en ook dertigers en veertigers die met werkloosheid of echtscheiding in de problemen raken, staan voor onze loketten."

Het takenpakket van de welzijnsstichtingen is dan ook fors uitgebreid. "Intussen zijn de kosten voor de huur van de gebouwen en salarissen van personeel – volgens de CAO – gestegen. Daarom verzoeken wij het subsidiebedrag voor 2018 met tien procent te verhogen."

De drie welzijnsstichtingen ontvangen jaarlijks gezamenlijk 1 miljoen euro. De aanvraag voor 2018 bedraagt 1.130.00 euro. Dat bedrag zou nog eens tien procent moeten worden verhoogd om de nieuwe ontwikkelingen in de zorg de baas te blijven.

De ondersteunende welzijnsstichtingen maken gebruik van de diensten van 500 tot 600 vrijwilligers. "Voor dat menselijk kapitaal zou je 4 miljoen euro kunnen invullen. Wij zijn deze vrijwilligers dankbaar voor hun inzet. Zonder hen waren we kansloos als stichting", zei Mariëlle de Wild.

Bij gelijkblijvende subsidie moeten de welzijnsstichtingen flink terugschakelen. "En dat willen we voorkomen. Dan staan we stil. Juist het laagdrempelig aankloppen bij ons moet mogelijk blijven."

De commissieleden toonden begrip voor de financiële situatie bij de welzijnsstichtingen en zullen het probleem aankaarten bij de toewijzing van de subsidies voor 2018.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden