• De Haatrechtloop trok zo'n 350 deelnemers.
• De Haatrechtloop trok zo'n 350 deelnemers.

Haastrechtloop is een blijvertje

Sport 766 keer gelezen

HAASTRECHT • Sterke winnaars op de twee afstanden van de Haastrechtloop hebben dit hardloopevenement onder de aandacht gebracht van wedstrijdatleten.

Veel recreanten lieten de loop echter links liggen. Erwin van der Ham, voorzitter van het team, dat de Haastrechtloop in 2013 opzette, had gehoopt op minimaal 500 deelnemers. De teller bleef steken op 350 inschrijvingen. "De loop wordt steeds populairder bij lopers van buitenaf," vertelt Van der Ham. "De fantastische sfeer en de mooie accommodatie - de start en finish zijn op het complex van derdeklasser Haastrecht - spreekt hen kennelijk aan." 

Naast de 5 en 10 kilometer wil hij in de toekomst een halve marathon aan het programma toevoegen. "Daar zijn minstens 60 vrijwilligers, vooral verkeersregelaars, voor nodig. Nu beschikken we over een vrijwilligerskorps van 30 personen. Ik denk dat het niet mee zal vallen dit aantal te verdubbelen. Eerst de Haastrechtse lopers enthousiaster maken, want ik heb geen idee waarom er niet meer inschreven."

Winnares
De 5 kilometer kende in Liselore van Nunen (38) een sterke winnares. De atlete uit Vlaardingen, die een tijd realiseerde van 20.47 minuten, was tien jaar geleden een topper op kwarttriatlons. "Een paar jaar geleden heb ik het hardlopen weer opgepakt," vertelde van Nunen na haar finish. "Dit soort dorpse hardloopevenementen spreken mij erg aan."

Bij de mannen won de Eritreeër Tesfit Ghide, die twee jaar geleden als vluchteling in ons land arriveerde, in een snelle tijd van 16.25 minuten. De 10 km-loop was het meest in trek. Drie voetballers van zaterdagvierdeklasser SPV'81: Jesse Kwakkenbos, Maarten Overbeek en Niels Vermeulen, durfden deze uitdaging wel aan. "We moeten in conditie blijven tijdens de zomerstop," zei Vermeulen met veel bravoure.

Topper
Triatleet-topper Sven Strijk uit Bodegraven schoot als een komeet uit de startblokken. Gouwenaar Pascal van Norden had zijn krachten beter verdeeld en won in exact 35 minuten. Strijk volgde op ruim een minuut als tweede. Jesse Kwakkenbos passeerde na 42.21 minuten 17e de eindstreep. Vermeulen volgde op 20 seconden. "Ik ben te snel vertrokken," stamelde Vermeulen. "Kwakkenbos haalde me pas in de slotkilometers in en bleef vlak achter me lopen. Pas op het laatste stuk versnelde hij. Net een Duitser, hè."

Vlak achter de twee SPV'ers finishte de Goudse atlete Jiska Pols (42.52 min.) als eerste vrouw. Vlogger Lieuwe van Slooten uit Haastrecht ondervond dat een goede tijd scoren en snapchatten niet samen gaan: 83ste in 50.39 minuten. "Ik heb onderweg gefotografeerd. Dat schoot niet op."

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden