• Martijn, Luca en Marc zijn in de ban van waterskiën.
• Martijn, Luca en Marc zijn in de ban van waterskiën. Foto: Jan Timmer

Lekkerkerkse waterskiërs wijken uit naar België

Sport 905 keer gelezen

LEKKERKERK • Martijn Kroondijk, Luca de Mik en Marc de Jong worden letterlijk 'op sleeptouw' genomen door Dirk de Mik. De drie Lekkerkerkse tieners doen aan skiracing.

Een loods op het industrieterrein. Een speedboot, waterski's, racepakken, wat campingstoelen en een tafeltje. Zie hier de thuishaven van Team 77, het waterski-racingteam van Dirk de Mik en zijn drie jonge musketiers, zoals hij ze noemt.

Eurokids
Dirk's zoon Luca is met zijn 14 jaar de jongste van het trio, en de enige die in de Eurokids B-klasse uitkomt. Marc en Martijn (beide 15) doorsnijden het water bij de Nieuwelingen.

"De oorsprong van ons team ligt bij mijn verjaarsdagsfeestje een paar jaar geleden", vertelt Luca de Mik. "We gingen het water op en iedereen mocht proberen te waterskiën achter de speedboot van mijn vader.

"Dat was enorm leuk om te doen", zegt Martijn Kroondijk. "En het werd nóg leuker toen Luca's vader vroeg of we zin hadden om dit vaker te doen."

Marc de Jong kan zich die eerste keer nog goed herinneren. "Ik kwam op zich nog goed uit het water, maar lag vervolgens na tien meter op mijn snufferd. Alle begin is moeilijk hè?!"

Jammer
Inmiddels maken de drie jongens deel uit van Team 77 en reizen ze vrijwel elk weekeinde naar België om daar aan waterski-racen te doen op diverse locaties van het Albertkanaal.

"België is hét land van de waterskiracers", weet Dirk de Mik. "Daar is het écht een populaire sport. Dat was het in Nederland ook, maar vanwege de milieulobby is het aantal races hier inmiddels teruggebracht tot één: op het Veluwemeer ter hoogte van Harderwijk. Echt jammer."

"Eén van de moeilijkste races is 'Viersel'", weet Luca de Mik. "Je vaart daar over een allesbehalve glad wateroppervlak. Dat komt omdat de boeggolf op een bijzondere manier terugkaatst vanaf de oever. Gevolg is dat je voortdurend moet corrigeren om overeind te blijven. Ze noemen de race niet voor niets 'De Hel'."Luca skiet op een monoski, zijn collega-musketiers hebben twee lange latten onder.

Passie
Dirk de Mik geniet als hij 'de mannen' bezig ziet. "Het geeft mij een geweldig gevoel dat ik mijn passie met hen mag delen, dat ze net zo enthousiast zijn als ik. Zelf kwam ik in 1998 in aanraking met racen over water: de mooiste sport die er in mijn ogen bestaat. De adrenaline maakt zich meester van je teennagel tot je kruin als je op het water bent. Ik ben bang dat dat nooit meer over gaat!"

Jan Timmer

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden