(foto: wijntjesfotografie.nl)
(foto: wijntjesfotografie.nl)
video

Zilverdag Schoonhoven trekt 22.000 bezoekers uit binnen- en buitenland

Algemeen 988 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De 33e Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven is weer drukbezocht door goud- en zilverliefhebbers uit binnen- en buitenland.

Circa 22.000 bezoekers genoten van de 133 deelnemers, jonge talenten, deelnemers aan de Silver Challenge, open ateliers, paviljoens en stands, de activiteiten in de Vakschool, demonstraties en workshops, zilverwandelingen, live sieradenshows en veel bijzonder goud- en zilverwerk.

Genodigden werden 's morgens in het stadhuis ontvangen. Na het welkomstwoord door voorzitter Jan Lindsen, opende burgemeester Cazemier de 33e Nationale Zilverdag officieel door samen met zijn vrouw zilver te slaan met hulp van zilversmid Jan van Nouhuys.

Na een bezichtiging van groot(s) zilver in het stadhuis, werden de gasten rondgeleid door de historische binnenstad.

Silver Challenge
Ruim 800 bezoekers van de Zilverdag gaven hun oordeel over het vernieuwende werk bij de Silver Challenge in de Hoge Vierschaar. De eerste prijs ging naar Janneke de Bruijn met de armband 'Reef'. De overige prijswinnaars waren Anne Middelkoop Herens (drieluik : de geboorte van Ole Mees), Wesley de Vaal en Laleh Hakimizadeh (broche Galaxy-het verlangen naar huis) en Esther van Vliet (halssieraad Viscious).

Ruim 2.000 mensen bezochten het Zilvermuseum. Zij zagen de laatste dag van de bijzondere expositie 'Crowned- Royal Designs', de Zilversmederij, Wereld van Zilver en konden zelf aan de slag in het Zilverlab. Ook het zilveren kasteel van Chambord trok veel bekijks.

Nieuw beeldmerk
Tijdens de Zilverdag introduceerde het Schoonhovense goud- en zilversmeden Gilde St Eloy haar nieuwe beeldmerk Duurzaam Gilde Goud en Zilver. Voorzitter George Hamel overhandigde het certificaat aan wethouder Pieter Neven.

Sieraden en zilveren kunstvoorwerpen uit Schoonhoven zijn gemaakt van gerecycled goud en zilver. Als bewijs daarvan slaan de leden van Gilde St Eloy het Gildeteken in hun werk naast hun eigen meesterteken.

Jong talenten
Tijdens de Nationale Zilverdag was er speciale aandacht voor jong talent. Op het 'Jong Talent plein', presenteerden jonge goud- en zilversmeden, (oud-) leerlingen van de Vakschool Schoonhoven, hun werk. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap graag stimuleren en stelde geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Pepi Hoitinga (1e prijs), Brent de Boer (2e prijs) en de Rabobank publieksprijs was voor Sophie Sotheby.

Smeedwedstrijd
Veel mensen deden mee aan de Smeedwedstrijd. De langste zilveren draad werd vervaardigd door Wim Buysse uit het Belgische Wachtebeke en was 28,6 cm. Hij won een zilveren sieraad.

Nieuwe voorzitter
Jan Lindsen droeg na afloop van de 33e Nationale Zilverdag de voorzittershamer over aan Bir Muste.

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Openingshandeling door burgemeester Cazemier en zijn vrouw.
Afbeelding
• smeedwedstrijd.
• Winnaar Silver Challenge 2017, Janneke de Bruijn.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 9 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 11 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden