• Zo snel mogelijk zien te ontsnappen uit het voertuig.
• Zo snel mogelijk zien te ontsnappen uit het voertuig.
video

Cursus 'auto te water' voorkomt paniek

Algemeen 966 keer gelezen

STOLWIJK  • De cursus 'auto te water' zou volgens velen tot het landelijk rijexamen moeten behoren. Zeker in waterrijke gebieden als de Krimpenerwaard is training geen overbodige luxe.

"Je leert in ieder geval je rust te bewaren in de auto", zegt deelneemster Wenke Boerrigter. "Ik wilde het per sé een keer meemaken. Ik weet nu welke handelingen ik onder water moet verrichten als het ooit mis gaat."

De Schoonhovense behoorde tot de ruim twintig inschrijvers, die zaterdagmiddag in Ons Polderbad in Stolwijk onder toeziend oog van specialisten en duikers van 'Let us Train You' bewust een nat pak haalden. Menig bestuurder wilde zijn watervrees overwinnen. Sommigen namen daarom ook hun kinderen mee voor de unieke beleving.

Voordat de auto met passagiers vanaf een stelling in het diepe bad gleed, gaf Joost van Huijkelom een helder beeld van de kansen en handelingen na een ongeval. Daarbij meldde hij dat iemand die met 50 kilometer per uur de sloot in rijdt dezelfde klap maakt als iemand die vierhoog vanaf de flat op de grond valt. "Daaruit kan je afleiden dat je oriëntatie niet veel voorstelt als je het water raakt. Niettemin dien je snel te handelen. Het duurt amper twee minuten voordat de auto naar de bodem zinkt."

Het verhaal dat de auto vol water moet staan voordat je de deuren kan openen, gaat alleen in de laatste fase op. Het is de bedoeling dat je met je life-hammer het raam openslaat en op deze manier ontsnapt."

Een andere kwestie – overleven door een luchtbel – is volgens Van Huijkelom achterhaald. "Moderne auto's beschikken over airco. Er zijn dus talloze luchtgaatjes. De zuurstof is daarom snel op."

Onder de deelnemers ook wethouder Lavinja Sleeuwenhoek, die met haar 12-jarige zoon Troy als eerste te water gaat. Ze laten zich niet kennen. De vaardige Troy is er als eerste uit, waarna de auto kantelt en zijn moeder snel door het raam naar buiten glipt, voordat ze wordt meegezogen door het gewicht.

"Nadenken", noemt ze nadien de belangrijkste factor om te overleven. "In paniek doe je wellicht de verkeerde dingen. Dus gordel af, raam open en wegwezen. Uiteraard nadat je hebt vastgesteld dat er niemand meer in de auto zit, want het blijft een akelige uitdaging. Daarom is deze cursus zo nuttig. Ik ben blij dat ik heb meegedaan."

RTV Krimpenerwaard maakte de volgende reportage:

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden