• Een zwarte stern voert zijn jongen in een waterplas.
• Een zwarte stern voert zijn jongen in een waterplas. Foto: Hille de Bruin

'Krimpenerwaardse' zwarte stern legt 13.100 kilometer af

Algemeen 364 keer gelezen

BERKENWOUDE • Vogelaars uit de Krimpenerwaard hebben met sensoren met succes de trek van de zwarte stern kunnen volgen. De studieresultaten zijn gepresenteerd in de nieuwste uitgave van De Waardvogel, het orgaan van de Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK).

Om het leefgebied en de overwinteringsplekken in kaart te brengen werd de karakteristieke broedvogel van het veenweidegebied vanaf het najaar van 2015 en het voorjaar van 2016 nauwkeurig in de gaten gehouden. Het ging om de reis van 20 volwassen zwarte sterns: negen wijfjes en elf mannetjes, die op kolonieplekken in de polder met een kooitje werden gevangen. Vervolgens werden ze door vrijwilligers voorzien van een geolocator.

Rusten
Volgens de onderzoekers Jan van der Wouden, Warner Reinink en Max Ossevoort leverde dit project verrassende resultaten op. Zo bleken de zwarte sterns onderweg op vier vaste plekken te rusten, voordat de vogels verder vlogen naar het midden en zuiden van Afrika. 'Katrien' legde de verste afstand af: 13.100 kilometer. Met non-stop vluchten van 5.000 kilometer per week deed de vogel uiteindelijk Namibië aan. Tussenstops waren er in de Golf van Biskaje, de Canarische Eilanden, Senegal en Angola.

De Krimpenerwaard neemt voor de stern een bijzondere positie in. Er broeden jaarlijks ruim 150 paar zwarte sterns en dat is ruim tien procent van de Nederlandse populatie. Met name de polder Den Hoek en de omgeving van Berkenwoude bieden bescherming met brede sloten vol waterplanten.

De provincie Zuid-Holland heeft naar aanleiding van het NVWK-project geld ter beschikking gesteld om het leefgebied van de zwarte stern te verbeteren. Doel is om de populatie de komende tien jaar met 100 paren te laten groeien. Diverse agrariërs willen meewerken

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden