• Wethouder Marco Oosterwijk bij één van de nostalgische lantaarnpalen.
• Wethouder Marco Oosterwijk bij één van de nostalgische lantaarnpalen.

Krimpen laat wijkbewoners lichtmasten kiezen

Algemeen 658 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Oud-Krimpen krijgt nieuwe lichtmasten met ledverlichting. Bewoners mogen middels een enquête aangeven welk type masten zij het beste vinden passen in hun wijk.

In de Tuinstraat en langs de Weteringsingel staan een aantal lichtmasten in een proefopstelling naast elkaar. Voor in de smalle karakteristieke straatjes van de bijna honderd jaar oude wijk kunnen bewoners kiezen uit nostalgische lantaarnpalen en moderne lichtmasten.

Langs de ontsluitingswegen komen hoge palen te staan, met strak vormgegeven armaturen. Welke het moeten worden? Het is wethouder Marco Oosterwijk om het even. "Die keuze laat ik graag over aan de wijkbewoners. Ik vind ze allemaal wel iets hebben."

Uitstraling
Al voor de zomer verzocht de SGP-fractie het college om te onderzoeken of het plaatsen van nostalgische lichtmasten mogelijk was in Oud-Krimpen. En om bewoners hierbij te betrekken. Oosterwijk zag wel iets in dat idee. "Het is mooi dat mensen nu zelf de lichtmasten kunnen kiezen die passen bij de uitstraling van hun wijk."

In de wijk is huis-aan-huis een enquête verspreid die bewoners in kunnen vullen. Ze geven niet alleen aan welke verlichting ze het mooist vinden, maar ook hoe ze het lichtbeeld ervaren. "Het is dus aan te raden om 's avonds langs de verschillende masten te lopen voor je het formulier invult", adviseert Oosterwijk. De enquête kan tot en met 8 mei worden ingeleverd. 

Besparing
Naast Oud-Krimpen krijgt ook bedrijventerrein Stormpolder ledverlichting. Het gaat om een forse investering, "maar daar staat op de langere termijn wel een flinke besparing tegenover", verklaart Oosterwijk. "Ledlampen zijn energiezuinig en hebben een gemiddelde levensduur van twintig jaar. Een reguliere lamp gaat maar zo'n vier jaar mee."

Door de openbare verlichting van ledlampen te voorzien, gaan ook de storingskosten omlaag. "Dit omdat we de verlichting aansluiten op ons eigen lichtnet", legt Oosterwijk uit. "Als er een lichtmast uit de grond is gereden of er een kabelbreuk is, zijn we niet langer afhankelijk van netbeheerder Stedin maar kunnen we zelf actie ondernemen. We zijn baas in eigen huis."

Over tien jaar is de helft van de openbare verlichting duurzaam en aangesloten op het gemeentelijk lichtnet. Als het aan Oosterwijk ligt, wordt het tempo wat opgeschroefd, "maar dat vergt wel een extra investering."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden