• B&W Lopik met de familie Overbeek.
• B&W Lopik met de familie Overbeek. Foto: gemeente Lopik

B&W Lopik bezoekt kaasmakerij Overbeek

Algemeen 389 keer gelezen

BENSCHOP • Het Lopiks college van B&W heeft een bedrijfsbezoek gebracht aan Kaasmakerij Overbeek (Dorp 278) in Benschop.

Het familiebedrijf - bestaande uit een boerderij en een moderne kaasmakerij - maakt 'eerlijke boerenkaas' in het Groene Hart. Alle melk van de 160 koeien wordt verwerkt tot kaas. Melken, voeren en kaasmaken zijn volledig geautomatiseerd. Door de onlangs geïnstalleerde zonnepanelen voorziet het bedrijf zichzelf van energie.

'Een moderne 'zelfkazer' met een melkveehouderij, productie van boerenkaas, grazende koeien én een duurzaam beleid. Dat is het Lopik NatuurLek-gevoel', stelde B&W tevreden vast.

Sjors Overbeek werkt samen met zijn broer Kees in het familiebedrijf, dat zij van hun ouders overnamen. Naast de melkkoeien heeft het bedrijf varkens.

Vier dagen per week maken de broers, samen met o.a. de vrouw van Sjors, Marian, boerenkaas. Deze kaas wordt op traditionele wijze bereid. Ook de voederwinning is in eigen beheer.

"Er is een innovatieve stal gebouwd, maar de koeien grazen buiten want weidegang blijft belangrijk", stellen de broers. "De afnemer vraagt ernaar en wat is er natuurlijker dan grazende koeien in de wei?"

Kaasmakerij Overbeek maakt vooral speciaalkazen, zoals kruidenkazen en gatenkaas. Sinds 2016 bereidt het bedrijf boerentruffel-, boerenbrandnetel- en boerengaten­kaas voor GIJS, het keurmerk voor streekproducten

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden