Afbeelding

Willem Schoof (VGBK): 'maatwerk bij aanpak zwanenoverlast'

Algemeen 798 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Gemeente Belang Krimpenerwaard pleit voor overleg, maatwerk en minder bureaucratie bij de aanpak van zwanenoverlast in de Krimpenerwaard.

Dit betoogde fractievoorzitter Willem Schoof donderdagavond tijdens het Politiek Café van RTV Krimpenerwaard. "Er moet overleg komen tussen betrokkenen met betrekking tot het beheer van de zwanenpopulatie, maatwerk voor agrarische bedrijven en minder bureaucratie bij het indienen van een aanvraag voor schadevergoeding na overlast van zwanen."

Insteek van de discussie was of zwanen voor overlast zorgen bij agrarische bedrijven. Volgens onderzoeker Alex Schotman valt dat in absolute aantallen wel mee, maar kan de situatie per boerderij verschillen.

Cees Verhagen (veehouder en voorzitter LTO Noord) kon dat alleen maar beamen. "Koppels van 75 zwanen op ons bedrijf zijn heel normaal. Ze lopen gewoon de stal binnen. We moeten voorkomen dat we een nieuwe plaag creëren, net als met de ganzen vroeger."

Willem Schoof hierop: "Het ene bedrijf heeft nu eenmaal meer overlast van zwanen dan het andere. Maatwerk kan een bijdrage leveren aan het beheer van de zwanenpopulatie in de Krimpenerwaard."

Cees Verhagen gaf aan dat boeren een flinke drempel over moeten om schadevergoeding aan te vragen. "Ten eerste kost het 250 euro om een aanvraag te doen en daarbij moet je ook een hele papierwinkel invullen."

Willem Schoof wil een zwanenoverlast-app introduceren. "Maak gebruik van de moderne technologische middelen om de schadevergoeding voor de agrariër snel en goed te regelen. In de komende raadsvergadering zal Gemeente Belang Krimpenerwaard een en ander aankaarten bij het college."

De hele uitzending van het Politiek Café, met ook aandacht voor gebiedspromotie van de Krimpenerwaard en jongeren in de politiek, is te zien via: https://www.youtube.com/watch?v=wV6L3ZVzLhw

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden