• Voedselpakket zoals dat volgens Voedselbank Krimpenerwaard vrijdagmorgen is verstrekt. (foto: www.facebook.com/voedselbankkrimpenerwaard)
• Voedselpakket zoals dat volgens Voedselbank Krimpenerwaard vrijdagmorgen is verstrekt. (foto: www.facebook.com/voedselbankkrimpenerwaard)

Conflict Voedselbank leidt tot uitgifte vanuit twee punten

Algemeen 1.008 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Cliënten van de Voedselbank in de Krimpenerwaard konden vrijdagmorgen niet op één maar op twee locaties een pakket ophalen. 

Zowel aan de Industrieweg 8 -het nieuwe onderkomen van Voedselbank Krimpenerwaard- als in kerkelijk centrum De Hoeksteen, beide in Schoonhoven, stonden vrijwilligers klaar. Op laatstgenoemde locatie werden de pakketten namens Voedselbanken Nederland verstrekt.

Aanleiding van deze bijzondere situatie was het royement dat Voedselbanken Nederland eerder deze week uitsprak over Voedselbank Krimpenerwaard vanwege een 'stroom aanhoudende klachten' (zie: http://bit.ly/2n1ov0g)

Beroep
Voedselbank Krimpenerwaard bestrijdt de klachten, maakte bekend in beroep te gaan tegen het royement en ging vrijdagmorgen gewoon door met de wekelijke uitgifte.

Wat voorzitter Randa el Ayachi betreft met succes. "We hebben net als iedere week 200 pakketten uitgedeeld. Vrijwel alle cliënten hebben dus hun pakket opgehaald."

Volgens de voorzitster waren het 'goedgevulde' pakketten, ondanks de ban van Voedselbank Nederland, die geen artikelen en geld meer levert. "Van de overkoepelende organisatie kregen we wekelijks zo'n vijf producten; de groente, het fruit, versproducten en brood halen we zelf bij onze leveranciers in de Krimpenerwaard."

De bestaande leveranciers blijven Voedselbank Krimpenerwaard trouw, stelt Randa. "We hebben ze van de week gebeld en vooralsnog is niemand afgehaakt. De reacties varieerden. Zo wachten sommige leveranciers ons beroep tegen het royement af voordat ze een keuze maken." 

Noodlocatie
Op de noodlocatie van Voedselbanken Nederland werden vrijdagmorgen 60 pakketten verstrekt, meldt woordvoerder Pien de Ruig. "De noodhulp zal wekelijks doorgaan, totdat een definitieve oplossing is gevonden."

Daar is Voedselbanken Nederland verder geen partij in, benadrukt ze. "Het initiatief moet van onderuit komen, van maatschappelijke organisaties in de Krimpenerwaard bijvoorbeeld. Is er eenmaal een nieuwe Voedselbank opgericht, dan kunnen zij zich eventueel bij onze organisatie aansluiten."

Goedgevuld
Eén van de mensen die vrijdagmorgen hun pakket ophalen in De Hoeksteen laat weten een goedgevuld pakket te hebben ontvangen. "Zeker voor een noodpakket ziet het er keurig uit", zegt de man, die liever anoniem blijft. "Er zit zelfs vlees in, dat heb ik al een tijd niet meer gehad."

Eerder al haalde hij een pakket op bij Voedselbank Krimpenerwaard. Zijn mening over het conflict wil hij niet geven. "Die houd ik voor me. Ik hoop alleen maar dat mensen als ik, die de wekelijkse pakketten hard nodig hebben, er niet onder hoeven te lijden." 

Een bezoekster van Voedselbank Krimpenerwaard –nee, ik ben geen cliënt; ik help gewoon een handje mee- laat weten boos te zijn over de huidige situatie. "Het is een hetze tegen Malika Lamrid (de voormalige voorzitster van Voedselbank Krimpenerwaard, red.) Sommige mensen zijn bezig haar doelgericht onderuit te halen. Waarom? Ik zou het niet weten. Ik weet alleen dat zij zich keihard inzet voor het goede doel, de Voedselbank."

Albert Heijn
Stefan Neven, als manager van de Albert Heijn in Schoonhoven één van de wekelijkse leveranciers, zegt alleen aan een Voedselbank die is aangesloten bij de Nederlandse Voedselbanken te zullen leveren. "Dat is in ieder geval de richtlijn van Albert Heijn Nederland." 

Vrijdag heeft hij de spullen –brood/broodproducten en banket, dat overgebleven is van donderdag- toch gewoon ter beschikking gesteld aan Voedselbank Krimpenerwaard.

"Ik heb van Voedselbanken Nederland nog niemand gesproken en het zou zonde zijn om het brood weg te gooien. In het uiterste geval kunnen we ook aan twee partijen leveren, mits dat elkaar niet in de weg zit en Voedselbank Krimpenerwaard kan aantonen dat er geen malversaties hebben plaatsgevonden."

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden