• Leerlingen van basisschool De Schakel in Ouderkerk aan den IJssel mochten donderdag als eerste metalen blikjes in de glasbak vlakbij De Drie Maenen gooien. Hierna kregen ze een blikje drinken.
• Leerlingen van basisschool De Schakel in Ouderkerk aan den IJssel mochten donderdag als eerste metalen blikjes in de glasbak vlakbij De Drie Maenen gooien. Hierna kregen ze een blikje drinken.

Proef in Krimpenerwaard: blik in de glasbak

Algemeen 1.277 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Inwoners van de gemeente Krimpenerwaard mogen vanaf 1 april metalen verpakkingen als drankblikjes en spuitbussen in de glasbak gooien.

Met deze manier van metaal scheiden is de gemeente de eerste in Nederland. Volgens wethouder Pieter Neven hangt het succes van de proef af van de medewerking van de inwoners. "We gooien nu nog jaarlijks met elkaar zo'n 240.000 ton metalen verpakkingen in het restafval. In deze proefperiode van negen maanden verwachten we zo'n 50.000 ton in de glasbakken. Uiteraard hopen we op meer." Door metalen verpakkingen in de glasbak te gooien, besparen inwoners kosten, "want ze hebben minder afval. Bovendien help je er het milieu mee."

Uitvoerbaar
De gemeente kreeg regelmatig verzoeken van burgers om ook metalen verpakkingen gescheiden in te zamelen. Apart ophalen bleek geen optie. Zo ontstond het idee om metaal te scheiden via de glasbak. "Mensen moeten daar toch al heen om hun glas in de gooien." De gemeente informeerde bij afvalverwerkingsbedrijf Suez of het idee wel uitvoerbaar was. "Wij wilden wel meewerken", zegt Luc Verhagen, directeur overheden bij Suez Nederland. "Het is toch zonde dat we nu metalen verpakkingen bij het restafval gooien om er vervolgens de fik in te steken."

Ook directeur Jan Krapels van afvalinzamelaar Cyclus is enthousiast over de innovatieve pilot. "Een belangrijke voorwaarde is dat je het inwoners makkelijk maakt om grondstoffen te scheiden. Het is dus slim om voor een inzameltechniek te kiezen die bekend is. Bijna iedereen kent de glasbak." Hij verwacht dat de bakken sneller vol zullen zitten. "Daarom plaatsen we een volmeldsysteem. Als de bak voor 70 procent is gevuld, krijgen we een signaal en komen we 'm legen."

PMD
Veel gemeenten zamelen plastic, metaal en drinkpakken (PMD) in voor hergebruik. Neven verwacht dat de inzameling van metalen verpakkingen in de glasbak een aantal voordelen heeft ten opzichte van de PMD-inzameling. "Wij denken bijvoorbeeld dat blik bij het glas makkelijker te sorteren is en meer milieuwinst oplevert. Het zou ook financieel gunstig uit kunnen pakken. Dat helpt ons om de afvalstoffenheffing voor onze inwoners zo laag mogelijk te houden."

Onder het motto 'Werp eens een blik in de glasbak!' start de gemeente binnenkort een campagne om inwoners op de hoogte te brengen van de nieuwe inzamelmethode. Ze krijgen een flyer in de bus en op de glasbakken worden grote stickers geplakt. Krapels adviseert inwoners om de flyer aan de binnenkant van de meterkast of op een zichtbare plek in de keuken te hangen. "Dan zie je in één oogopslag wat je wel en niet in de glasbak mag gooien."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden