• Bert van Slooten met zijn boek 'Kameraden verraden'. (foto: Adri Verhoeven)
• Bert van Slooten met zijn boek 'Kameraden verraden'. (foto: Adri Verhoeven)

Schrijfdebuut NOS-presentator Bert van Slooten: 'Kameraden verraden'

Algemeen 771 keer gelezen

HAASTRECHT • Bert van Slooten dook in de vooroorlogse arbeidersstrijd en vond de grote liefde van zijn vader. Hij schreef er een meeslepend boek over. Dat is vanaf deze week te koop.

Feiten en fictie lopen door elkaar in de roman 'Kameraden verraden', maar een groot gedeelte van het boek heeft zich wel degelijk tot in detail afgespeeld in de revolutionaire periode tussen 1917 en 1940.

Bert van Slooten, werkzaam bij de NOS als journalist en radiopresentator, kan putten uit eigen bronnen. Het is het verhaal van zijn vader, die destijds werd gegrepen door de communistische idealen. Het was zijn moeder, die het geheim van vaders grote liefde voor 'Marietje' verklapte op haar sterfbed. "Dat maakte uiteraard grote indruk. Collega Pauline Broekema zette mij er toe aan om in het verleden te duiken", zegt de 56-jarige auteur uit Haastrecht.

Rood nest
Bert van Slooten stamt uit een vuurrood nest. De Communistische Partij Nederland (CPN) ontstond naar aanleiding van de opzienbarende revolutie in de Sovjet-Unie in 1917, toevallig het geboortejaar van zijn vader.

"Hij was een fanatieke revolutionair en geloofde heilig in het omverwerpen van het gezag. Als je dat afzet tegen de barre omstandigheden tijdens de crisisjaren is dat wel begrijpelijk. Arbeiders voelden zich uitgebuit, leden honger en armoede en hoopten door een gezamenlijke opstand hun situatie te verbeteren. Het speelde zich af in en rond de Jordaan in een onrustig Amsterdam en leidde tot scherpe tegenstellingen. Aan de ene kant de communisten en aan de andere kant de fascisten."

Van Slooten reconstrueerde de gegevens en stuitte niet alleen op bezoek van een Amsterdamse delegatie aan de kameraden in Moskou en een bloedige deelname aan de burgeroorlog in Spanje, maar ook op een opbloeiende liefde tussen zijn vader Henk en de getrouwde Marietje. Hoe dat afliep moeten de lezers maar uitvinden. "Het gaf die woelige periode uiteraard een extra lading. Mijn vader is de Tweede Wereldoorlog nooit meer kwijtgeraakt, ook al was hij diep teleurgesteld in het communisme dat de Russen voorstonden. Ik werd ook met die principes opgevoed. Ik weet nog dat ik als 14-jarige een spreekbeurt over Stalin heb gehouden. Dat is nu onvoorstelbaar."

Inmiddels is dat gedachtegoed bij Bert van Slooten geparkeerd en is de journalist opgeschoven naar de sociaal-democratische volgelingen. "Mijn vrouw Elly was PvdA-wethouder in de gemeente Vlist en ik ben via de VARA in dienst getreden bij de NOS. Mijn standplaats is Brussel."

De presentator heeft de woning in Haastrecht aangehouden. "Hier kom ik bij van de internationale hectiek. Bovendien kon ik hier in alle rust aan mijn boek schrijven."

Bert van Slooten: Kameraden verraden. Prijs 17,50 euro. Uitgeverij Bornmeer. ISBN: 9789056154028.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden