• Bert-Jan Ruissen. Foto: wijntjesfotografie.nl
• Bert-Jan Ruissen. Foto: wijntjesfotografie.nl Foto: wijntjesfotografie.nl

'SGP is er voor hele samenleving'

Algemeen 344 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Als Krimpenaar Bert-Jan Ruissen op woensdag 15 maart wordt verkozen tot lid van de Tweede Kamer zou dat een historische overwinning zijn voor de Staatkundig Gereformeerde Partij, de SGP. Want nooit eerder haalde de protestants christelijke partij meer dan drie zetels.

Toch heeft Ruissen, nummer vier op de SGP-kandidatenlijst, goede hoop dat het deze keer gaat lukken. De peilingen zijn gunstig en hij hoort overal positieve geluiden. "De SGP is een stabiele partij in een steeds meer versnipperd politiek landschap. Dat maakt haar interessant, ook voor niet-christenen. De Tweede Kamerfractie weet de hoofdboodschap ook goed over te brengen: dat we ons niet alleen inzetten voor onze eigen achterban, maar voor de hele Nederlandse samenleving."

Habitat
De SGP voert voor de aankomende verkiezingen niet alleen campagne in de eigen 'biblebelt'. Campagnemedewerkers gaan ook naar minder vanzelfsprekende plekken, zoals Brabant en het het 'liberale' Amsterdam. "Die stad is inderdaad niet echt onze natuurlijke habitat", lacht Ruissen, zelf SGP-fractievoorzitter in Krimpen aan den IJssel. "Toch laten we ook daar graag ons gezicht zien en knopen we het gesprek aan met mensen. Ja, dat leidt soms tot discussies, maar als je elkaar met respect behandelt is dat niet zo erg."

Bij de SGP is de vergelijking met de ChristenUnie snel gemaakt. Ruissen snapt dat wel. "We vissen natuurlijk voor een deel in dezelfde vijver. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Zo heeft de ChristenUnie een iets linkser profiel. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de discussie rond de groeiende invloed van de islam. Voor de ChristenUnie is iedereen gelijk als het om geloof gaat. Godsdienstvrijheid betekent voor ons geen godsdienstgelijkheid. Religies hoeven dus niet volledig gelijk behandeld te worden."

Ruissen staat dan ook pal achter het islam-manifest van de SGP. Daarin kondigt de partij aan dat het radicale organisaties wil laten ontbinden, de asielinstroom wil inperken en gebedsoproepen vanaf minaretten wil verbieden. Ook mogen er geen islamitische feestdagen komen en verspelen asielzoekers het recht op verblijf als ze zich misdragen. "We willen grenzen stellen aan de aanwezigheid van de islam in Nederland. Dat is iets waar veel mensen zich zorgen over maken en wat we niet kunnen negeren. Dit doet niets af van onze plicht om mensen op de vlucht voor oorlog en geweld op te vangen. Dat hebben we in Krimpen wel laten zien!"

Schokkend
Bescherming van het leven is het belangrijkste onderwerp van het verkiezingsprogramma van de SGP. Euthanasie en abortus: daar is de partij tegen en daar kan niet over onderhandeld worden. Ruissen gruwelt van initiatieven als 'voltooid leven', waarbij ouderen hulp krijgen bij zelfdoding. En hij wil het aantal abortussen omlaag krijgen. "Eén op de zeven zwangerschappen eindigt in een abortus. Dat is schokkend."

Veiligheid staat eveneens hoog op de agenda bij de SGP. Daarom wil de partij investeren in defensie (3 à 4 miljard) en moeten er 5.000 agenten extra komen, waaronder 1.500 wijkagenten. Ook wil de SGP het huidige belastingstelsel aanpakken. Dat is nu eenzijdig gericht op betaald werk. "Onbetaald werk dat juist zo belangrijk is om zorg voor elkaar vorm te geven, krijgt nu niet de waardering die het verdient", zegt Ruissen. "Eénverdieners (waarbij één van de ouders zich toelegt op de zorg voor het gezin of vrijwilligerswerk, red.) betalen nu meer dan vijf keer meer belasting in vergelijking met tweeverdieners. Voor met name gezinnen met één kostwinner is dat oneerlijk. Wij willen die kloof verkleinen."

Alle investeringen wil de SGP bekostigen door flink te bezuinigen. Zo kan het ambtenarenapparaat 'slanker' en gaat er wat betreft de staatkundig gereformeerden minder geld naar de publieke omroep. Verder wil de partij de uitstoot van CO2 extra belasten en snijden in de vergoeding voor kinderopvang. Ouders moeten zelf de vrijheid hebben om te kiezen voor opvang van hun kroost. "Dat bereik je door aan de ene kant te bezuinigen op kinderopvang en aan de andere kant de kinderbijslag te verhogen."

Als Ruissen een zetel bemachtigt in de Tweede Kamer belooft hij zich extra in te zetten voor onder meer de binnenvaart en scheepsbouwers in de regio. Die laatsten hebben het moeilijk. Zo is het soms lastig om de financiering rond de bouw van een schip rond te krijgen. "Banken zijn terughoudend. Het is dus heel belangrijk om de bestaande regeling - waarbij de overheid borg staat voor bedrijfsleningen - te handhaven, als steun in de rug voor de sector." Tot aan de verkiezingen is Ruissen bijna elke avond wel van huis, om te debatteren of om op straat campagne te voeren. "Naast de zondag en biddag zijn er geen rustmomenten. Dat hoort er nou eenmaal bij." Mocht hij niet worden gekozen, zal de Krimpenaar niet te lang treuren. "Ik zal mij dan met alle liefde weer inzetten voor Krimpen aan den IJssel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden