• Willem-Alexander en Máxima namen alle tijd om handjes te schudden.
• Willem-Alexander en Máxima namen alle tijd om handjes te schudden. Foto: wijntjesfotografie.nl

Druk bezocht en ontspannen streekbezoek aan Krimpenerwaard

Algemeen 1.397 keer gelezen

REGIO • De Krimpenerwaard kan terugkijken op een geslaagd en vooral ontspannen streekbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Dinsdag half tien 's morgens. Het is bewolkt, maar dat heeft veel Krimpenaren er niet van weerhouden om naar de ontvangst van het koningspaar te komen. Een half uur voor de start van hun streekbezoek staat het Raadhuisplein in Krimpen aan den IJssel al vol mensen die een glimp op willen vangen van Willem-Alexander en Máxima.

Het was ook al weer even geleden dat het IJsseldorp een staatshoofd op visite had. In 1958 voor het laatst. Toen stapte koningin Juliana op een boot die haar vanuit Rotterdam naar Krimpen aan den IJssel bracht. Bij de IJsseldijk werd afgemeerd en ging de vorstin via de steiger van boord waar ze door toenmalig burgemeester Jan Aalbers werd ontvangen.

Nu heet de burgemeester Martijn Vroom. Samen met commissaris van de Koning Jaap Smit en zijn collega Roel Cazemier van de gemeente Krimpenerwaard staat hij, licht gespannen, klaar om het koningspaar welkom te heten. Net voor tienen rijdt de koninklijke auto bij het oude postkantoor de hoek om het plein op. De auto stopt voor de ingang van winkelcentrum Crimpenhof en Willem-Alexander en Máxima stappen uit. Die laatste draagt een roze jurk en een bruine hoed.

Mobieltjes
Een klein meisje stapt naar voren en biedt het koningspaar een bos bloemen aan. Na een kort gesprekje lopen de koning en koningin richting raadhuis. Tientallen mobieltjes gaan de lucht in. Willem-Alexander en Máxima zwaaien enthousiast naar het publiek, schudden handen en nemen hier en daar een cadeautje in ontvangst. Zo krijgt Willem-Alexander een groot doek, waarop zijn drie dochters staan afgebeeld. Vlakbij de ingang van het raadhuis staan de jongens en meisjes van de kindergemeenteraad op een rijtje. Stuk voor stuk krijgen ze een handje van de koning en koningin.

Binnen volgt het eerste gesprek van de dag, met enkele (oud-)bestuurders. Onderwerp is de gemeentelijke herindeling die net achter de rug is. 'De rust is wedergekeerd in de polder', zo krijgt het koningspaar te horen. En er is steeds meer samenwerking tussen de twee overgebleven gemeenten. "We staan niet langer met de ruggen tegen elkaar, maar met de gezichten naar elkaar toe", verklaart Frie van Os, die namens de ondernemers aan tafel zit.

Een uur na de uitbundige ontvangst zit het bezoek aan Krimpen aan den IJssel er al weer op. Volgende stop is Gouderak. Daar staan Piet en Marja Blanken onderaan de Kattendijk klaar om het koninklijk paar te ontvangen op De Appelgaard. Het koninklijk paar krijgt een rondleiding op de gastenboerderij. Ze bekijken de bed & breakfast en lopen door de stallen waar het jongvee staat.

Schoeisel
Het koningspaar oogt ontspannen. Zo laat Máxima weten dat ze die ochtend voor ander schoeisel had moeten kiezen. Op pumps over een boerenerf lopen is geen pretje. Ook Willem-Alexander heeft het zichtbaar naar zijn zin. Hij lacht en maakt grapjes. Als agrarisch makelaar Johan Schep aan de keukentafel van de gastenboerderij vertelt vader te zijn van drie dochters, reageert de koning gevat: 'Wat een man'.

Toch heeft ook dit bezoek wel degelijk een serieuze kant. Zo toont de koning oprechte interesse tijdens het gesprek over de natuurontwikkeling en de toekomst van de landbouw in de Krimpenerwaard. Want: kan je die twee wel combineren? De landbouw wil graag een laag waterpeil, terwijl voor de natuur een hoger waterpeil gunstig is. Daar zit toch een spanningsveld, merkte de vorst op.

Na een korte lunch vertrekt het hele gezelschap richting Berkenwoude. Bewoners van het kleinste dorp van de Krimpenerwaard hebben massaal de vlag uitgehangen. Ook hier weer veel belangstelling. Honderden mensen staan er achter de dranghekken, geduldig te wachten op de koning en koningin. Die nemen na aankomst weer alle tijd om mensen te begroeten.

Vis
In De Zwaan spreekt het koningspaar met ouderen over oud worden in het dorp. Zijn er nog wel voorzieningen in Berkenwoude, wil Máxima weten. Nee, alle winkels zijn verdwenen. En pinnen kun je er ook niet meer. "Toch is het hier fijn wonen", vertelt Lien van Dorp-Gautier. "We zijn één grote familie. En wij ouderen krijgen veel steun van de SWOB." Dat er geen buurtwinkel is, vindt ze niet zo heel erg. "Ach, op dinsdag is er markt en verkopen ze vis. Ik ben dol op vis."

Na een korte ontmoeting met andere bewoners uit Krimpen en de Krimpenerwaard stappen de koning en koningin de bus weer in die hen naar Bergambacht brengt. Daar staat een bedrijfsbezoek – bij Otolift Trapliften – en een afsluitende borrel in het oude gemeentehuis op het programma.

Na afloop spreekt de koning van een zeer geslaagd streekbezoek aan de Krimpenerwaard. Hij bedankt de organisatie waarna hij en Máxima in de auto stappen, voor de terugreis naar Wassenaar.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden