• Team van basisschool Kortland aan de Ouverturelaan, met Robbie.
• Team van basisschool Kortland aan de Ouverturelaan, met Robbie.

Robot in klas: 'Robbie motiveert kinderen'

Algemeen 570 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Op basisschool Kortland in Krimpen aan den IJssel staat na de voorjaarsvakantie regelmatig een robot voor de klas. Hij heet Robbie en kwam zich vorige week aan de leerlingen voorstellen.

De kinderen zijn nu al gek op Robbie, zo merkt groep 6 leerkracht Jasper van Leeuwen. "Zodra ik de robot uit de koffer pak en 'm op tafel zet, beginnen ze al te joelen." Robbie is net iets meer dan een halve meter hoog en heeft een lieflijke uitstraling. Hij kan lopen, praten en herkent plaatjes. "Kijk", zegt Van Leeuwen, terwijl hij een een afbeelding van het prentenboek De Kleine Walvis omhoog houdt. "Als Robbie weet om welk boek het gaat, begint -ie meteen te vertellen."

Herhaaltaken
Als ict-coördinator van Kortland mag Van Leeuwen de robot als eerste testen in de klas. Hij bestuurt Robbie via de iPad. "Je kan hem inzetten voor herhaaltaken, maar ook het stellen van vragen behoort tot de mogelijkheden. Door middel van aanrakingen moeten leerlingen dan het juiste antwoord geven." Na de voorjaarsvakantie krijgen alle leerkrachten van Kortland een 'doe-les'. Van Leeuwen: "Het is de bedoeling dat de robot elke dag in een andere klas staat. Iedereen komt dus even vaak aan de beurt. Ik heb nu even mazzel dat ik 'm mag uitproberen."

Scholen moeten de lessen nu nog zelf programmeren. Er is een databank in de Cloud waar meerdere scholen in de toekomst alles in kunnen zetten. Dat is handig, "want hoe meer scholen een robot hebben, hoe meer we gebruik kunnen maken van elkaars lessen." Van Leeuwen denkt niet dat robots als Robbie leerkrachten op den duur gaan vervangen. "Leerlingen zijn natuurlijk onvervangbaar", grinnikt hij. "Ik zie de robot als een mooie ondersteuning, een soort klassenassistent."

Toekomst
Volgens directeur Charles Impens past Robbie goed bij het onderwijs in de 21e eeuw. "Robotica is de toekomst", zegt hij. "Je kunt je leerlingen op een leuke manier vertrouwd maken met technologie. Ontwikkelingen als deze moet je daarom omarmen. Kijk naar de mobiele technologie. Twintig jaar geleden had bijna niemand een mobieltje. Nu is het raar als je geen smartphone hebt. Zo snel gaan die dingen."

Impens geniet van de interactie tussen robot en kinderen. "Ze reageren ontzettend enthousiast als ze Robbie zien en horen. Als -ie zwaait, zwaaien ze terug. En als Robbie vraagt hoe het gaat, gillen ze van plezier." Dat Robbie de kinderen herkent en zelfs hun naam noemt, vinden de kinderen nog wel het meest bijzonder. "Het is natuurlijk verbazingwekkend dat -ie dat kan." Ondanks de investering - een robot kost tussen de 10 en 15.000 euro - is Impens ervan overtuigd dat een robot iets toevoegt aan het onderwijs. "Robbie motiveert de kinderen, en dan leer je automatisch."


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Krimpen zoekt nieuwe burgemeester: inwoners mogen meedenken Nieuws 4 uur geleden
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
16e editie Strips op de Markt op 5 mei: 'Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers' Nieuws 5 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden