• Polder langs de Middelblok bij Gouderak.
• Polder langs de Middelblok bij Gouderak.

'Provincie moet strenger toezien op agrarisch natuurbeheer'

Algemeen 482 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De PvdA en Partij voor de Dieren vinden dat de provincie Zuid-Holland strenger moet toezien op het agrarisch natuurbeheer door boeren in de Krimpenerwaard.

Dit beheer richt zich op verbetering van de natuur in de veenweidegebieden, en dan met name de weidevogelstand. Om dit doel te bereiken verpacht de provincie veenweidegebieden aan de Natuurcoöperatie Krimpenerwaard en het Zuid-Hollands Landschap. Die laten op hun beurt de gebieden beheren door een aantal plaatselijke boeren.

De PvdA en Partij voor de Dieren verklaren 'signalen' te ontvangen dat de voorwaarden die de organisaties aan natuurbeheer verbinden, onderling sterk verschillen. Beide partijen hebben daarom vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Zij willen onder meer weten welke eisen de provincie aan de Natuurcoöperatie en het Zuid-Hollands Landschap heeft gesteld wat betreft het beheer en gebruik van de veenweidegebieden in de Krimpenerwaard. Te meer omdat de provincie daar tientallen miljoenen subsidiegeld aan uitgeeft.

Zo mogen boeren de gebieden die als agrarische grond zijn aangewezen, gebruiken en laten meetellen voor de uitstoot van stikstof, afkomstig van de mest uit de veehouderij. Maar zij zouden daarvoor ook de gronden die zijn aangewezen als natuurgebied. En dat mag niet. Dit laatste zou gebeuren in de natuurgebieden die de Natuurcoöperatie pacht en in beheer uitgeeft.

Zwart op wit
Voorzitter Jaap Schep van de Natuurcoöperatie is verbaasd over de kritiek van de PvdA en de Partij voor de Dieren. Met name omdat beide partijen geen contact met hem hebben gezocht. "Dan had ik kunnen vertellen dat ze het mis hebben. We draaien hier in de Krimpenerwaard een pilot en hebben in de overeenkomst zwart op wit vastgelegd dat de gebieden die wij beheren als agrarische grond zijn aangewezen. Als het om natuurgronden zou gaan, hadden ze gelijk gehad. Maar dat is niet zo."

Het gaat volgens Schep 'gewoon goed' met het natuurbeheer in de Krimpenerwaard. "De pilot is na drie jaar verlengd met nog eens drie jaar. We zitten nu in het vijfde jaar en we hebben de natuurdoelstellingen ruimschoots gehaald. Dat is uit onafhankelijk onderzoek van Alterra ook gebleken. Dat onderzoek is overigens gewoon vrij toegankelijk; iedereen kan het lezen. Dus ook de PvdA en Partij voor de Dieren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 3 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 5 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden