Afbeelding

Jesse Stam prolongeert Nederlandse titel

Sport 819 keer gelezen

HEERENVEEN/BERGAMBACHT • Jesse Stam heeft afgelopen weekend in Heerenveen zijn Nederlandse allroundtitel bij de junioren B geprolongeerd. Daarnaast werd hij afstandskampioen op de 1.000 en 1.500 meter.

De 17-jarige schaatser uit Bergambacht, tegenwoordig woonachtig in Groningen, gold vooraf als één van de kanshebbers voor de titel.

In het nieuwe Thialf had Jesse zaterdag een prima start met de tweede plaats op de 500 meter in een persoonlijk record van 37,43 seconden. Later op de dag volgde de eerste plaats op de 1.500 meter in 1.53,59. Na de eerste dag stond Jesse tweede in het tussenklassement, achter de Noord-Hollandse Janno Botman.

Na de 1.000 meter op zondag kwam daar verandering in. Op die afstand schaatste Jesse wederom naar de eerste plaats in 1.13,59, wat ook een persoonlijk record betekende. Daardoor werd hij ook leider in het tussenklassement. Op de afsluitende 3.000 meter werd Jesse derde in 4.02,18. Dat was ruim voldoende voor het binnenhalen van de Nederlandse titel, die hij prolongeerde.

'Hier heb ik de hele zomer en winter naar toe gewerkt', zegt de Bergambachtenaar op 'schaatsen.nl'. 'De afgelopen weken heb ik veel gefietst en wat minder op het ijs gestaan. Zo heb ik wat rust genomen en dat pakte goed uit'.

Jesse Stam verhuisde afgelopen zomer naar Groningen om bij iskate te trainen. 'Ik woon nu op mezelf en deel samen met Joost van Dobbenburgh uit Haastrecht een appartement. Bij het RTC Zuidwest trainden we één keer per dag, bij iskate twee keer per dag. Ook daar moest ik aan wennen. We hebben het gelukkig wel goed opgebouwd, waardoor de overstap vrij soepel is verlopen'.

Van Dobbenburgh
Zijn kamergenoot Joost van Dobbenburgh werd vierde in het eindklassement op het NK bij de junioren A.

De rappe sprinter uit Haastrecht won weliswaar de 500 meter (36,58) en de 1.000 meter (1.12,03) maar door zijn zwakkere 1.500 meter (7e in 1.52,63) en 5.000 meter (9e in 7.01,54) haalde hij niet een top-drie klassering.

Een teleurstelling, want hierdoor wordt hij niet uitgezonden naar het WK voor junioren in Helsinki.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden