• Vertelambassadeur Eric Borrias, een van de verhalenvertellers in Haastrecht.
• Vertelambassadeur Eric Borrias, een van de verhalenvertellers in Haastrecht.

De Verhalencompagnie viert jubileum met uitverkocht festival

Algemeen 363 keer gelezen

HAASTRECHT • De Verhalencompagnie viert het eerste lustrum van 'Verhalen tussen Oud & Nieuw' met een uitverkocht festival.

"Een mooier compliment kunnen we eigenlijk niet krijgen", zegt een trotse Gerda Hoogendijk. "Leuk zijn ook de vele enthousiaste reacties, die ervoor zorgen dat de vrijwilligers eer van hun werk hebben."

Normaal gesproken vindt het festival plaats op de zondag tussen Kerst en Oud & Nieuw. Dat is dit jaar echter Eerste Kerstdag en dus moest de organisatie een alternatief bedenken. "We kwamen uit op zondag 18 december en dachten daarbij flink te moeten concurreren met kerstconcerten en dergelijke. Daarom zijn we vroeg met de publiciteit rondom het verhalenfestival begonnen. Met succes: binnen de kortste keren waren de 215 kaarten uitverkocht."

Laagdrempelig
De kracht van het evenement zit hem volgens Gerda Hoogendijk in de laagdrempeligheid. "Door het kleinschalige karakter ontstaat een intieme sfeer. Mensen komen snel met elkaar in gesprek, ook omdat ze in groepjes naar de verschillende locaties lopen. Deze bijzondere gelegenheden, die ook nog eens sfeervol verlicht en aangekleed zijn, dragen bij aan de aantrekkingskracht."

Het verhalenfestival in deze vorm is volgens Gerda Hoogendijk redelijk uniek. "Bij mijn weten is er alleen op Texel een vergelijkbaar evenement. Het zorgt er ook voor dat mensen van heinde en verre naar Haastrecht komen, want het luisteren naar verhalen is weer helemaal in."

Bij 'Verhalen tussen Oud en Nieuw' draait het om het genieten van mooie, prikkelende, warme, spannende en intieme verhalen. Dit jaar geven zeven verhalenvertellers een voorstelling op de mooiste plekken in Haastrecht. Onder hen Eric Borrias, verkozen tot Vertelambassadeur 2016. "Hij stond eigenlijk aan de wieg van het succes van verhalen vertellen. Zijn meer dan twintig jaar vertelervaring, boekbewerkingen en unieke speelstijl hebben hem de prijs opgeleverd."

Sprookjes
Zelf stond Gerda Hoogendijk ook drie jaar op haar 'eigen' festival, maar dat komt er helaas niet meer van. De Haastrechtse, die gespecialiseerd is in sprookjes en mythische verhalen, had met haar collega's van de Verhalencompagnie haar handen vol aan de organisatie van het evenement. "Het vertellen van verhalen vraagt een heel andere energie dan organiseren. Het was lastig te combineren. Ik heb dan ook besloten me volledig op de organisatie te richten. Met pijn in het hart, dat wel. Ik hoop de 18e nog wel op twee locaties een kijkje te gaan nemen."

Uitverkocht of niet: om het evenement niet aan zijn eigen succes ten onder te laten gaan wil Hoogendijk de komende edities hooguit uitbreiden met één extra locatie. "Daar ligt wat mij betreft het plafond. Het moet vooral een intiem festival blijven, anders streven we ons doel voorbij."

Belangstellenden kunnen zich via email eventueel nog op een wachtlijst laten plaatsen:verhalencompagnie@gmail.com.

Robert van der Hek

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden