• De grote modderkruiper. Foto: Jelger Herder
• De grote modderkruiper. Foto: Jelger Herder

DNA grote modderkruiper aangetroffen in Krimpenerwaard

Algemeen 704 keer gelezen

REGIO • De grote modderkruiper, een zeldzame vissoort, blijkt in de Krimpenerwaard voor te komen. Dat is de uitkomst van een samenwerkingsproject van het hoogheemraadschap, natuurorganisaties en bedrijven.

Met gevoelige DNA technieken is het DNA van deze vissoort opgespoord. Van de watermonsters die op 23 plaatsen in de Krimpenerwaard zijn genomen, is in vier het DNA van de grote modderkruiper aangetroffen.

Beroepsvisser
Toen het project startte, was niet bekend of de zeldzame vissoort nog in de Krimpenerwaard voorkwam. Er waren enkele vangsten van meer dan 50 jaar geleden bekend. In aangrenzende gebieden zoals de Alblasserwaard zijn populaties bekend, bijvoorbeeld natuurgebied De Zouweboezem. Tijdens het project kwamen er via een beroepsvisser twee recentere waarnemingen uit 2013 boven water. Met DNA werden daar nog vier plaatsen aan toegevoegd.  

Het dus nu bekend dat de bijzondere vis op tenminste zes plaatsen in de Krimpenerwaard voorkomt. De vis houdt van ondiep water met een dikke laag modder en veel waterplanten. Met 4.500 km sloot is dat er genoeg in de Krimpenerwaard. 

Het samenwerkingsproject bestaat uit het hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, drinkwaterbedrijf Oasen, Zuid-Hollands Landschap, de Natuur- en Vogelwerkgroep, RAVON (soortkennis en monstername) en Orvion (DNA-analyses).    

Tekst: Marc van Bemmel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden