• Bert en Janny in hun overvolle huiskamer. (foto: Floris Bakker)
• Bert en Janny in hun overvolle huiskamer. (foto: Floris Bakker)

Bert en Janny zijn over een paar weken dakloos: 'Niemand wil ons hebben'

Algemeen Armoede in de Polder 1.626 keer gelezen

KRIMPEN A/D LEK • Als er niets verandert staan Bert en Janny Biestra op 14 oktober op straat. Op die dag eindigt het huurcontract van hun woning aan de Joost van den Vondelstraat in Krimpen aan de Lek.

Janny maakt een gespannen indruk. Ze zit op de bank in de huiskamer en steekt de ene na de andere sigaret op. "Ik weet het gewoon niet meer", zucht ze. "Het enige wat we willen is een dak boven ons hoofd, maar dat is ons blijkbaar niet gegund. Telkens vraag ik me weer af: waar hebben we dit aan verdiend?"

Waar ze heen moeten? Bert (60) heeft geen idee. "Ik denk dat we straks in onze auto moeten slapen. Of in de nachtopvang van het Leger des Heils." Janny (53) betwijfelt of ze het wel zullen redden als ze dakloos zijn. "Dan heb je geen postadres meer en vervalt je uitkering. Zonder uitkering kunnen we geen eten en medicijnen krijgen. We zijn allebei hartpatiënt en ik heb ook nog diabetes. Die medicijnen heb ik echt nodig. Als ik ze niet neem, lig ik binnen de kortste keren onder de zoden."

Indicatie
Vanwege haar slechte gezondheid kan Janny een indicatie krijgen, voor een plek in een instelling. Dat weigert ze, "want ik laat m'n man niet in de steek. Die heeft ook last van zijn hart en is door een ongeval in zijn jeugd gehandicapt. Nee, als we hier weg moeten gaan we samen." 

Het stel is al begonnen met inpakken. De huiskamer staat tjokvol dozen, kratten en zakken met daarin spullen, kleding en huisraad. "Als we een dezer dagen toch nog een huis vinden, moeten we hier snel weg. Want er is weinig tijd", verklaart Janny. Of ze op tijd een woning vinden? Bert ziet het somber in. "Met een negatieve verhuurdersverklaring is het moeilijk, niemand wil ons hebben."

De problemen zijn niet van vandaag of gisteren. Regelmatig stonden er medewerkers van QuaWonen op hun stoep. Janny en Bert moesten hun woning beter onderhouden. Want er was overlast voor de buurt. "We hebben alles opgeruimd", zegt Bert. "QuaWonen wil echter dat we de hele woning aanpakken, maar daar hebben we geen geld voor. Nu doen ze er alles aan om ons weg te krijgen. Zelfs over een paar planten in de vensterbank doen ze moeilijk."

Het stel loopt ook achter met het betalen van de huur. Het gaat volgens Janny om drie à vier maanden. Er zijn meer schulden. Om er weer bovenop te komen zit het stel sinds twee weken in de schuldhulpsanering. Janny: "We doen echt heel zuinig. Op zondag eten we in 't Onderdak in Krimpen aan den IJssel waar we een gratis maaltijd kunnen krijgen. En één keer per week halen we in Schoonhoven een pakket op bij de voedselbank. Eten voor onze hond en twee konijnen halen we bij de supermarkt. We pakken het goedkoopste wat we maar kunnen krijgen."

Met QuaWonen hebben Janny en Bert een paar weken geleden voor het laatst contact gehad. De woningcorporatie is niet van plan haar standpunt te wijzigen. "De huur is opgezegd", verklaart een woordvoerder van QuaWonen. "Om ze de tijd te geven een nieuwe woning te vinden, hebben we de opzegtermijn verlengd tot drie maanden." Dat Janny en Bert in paniek zijn, snapt ze wel. "De tijd begint te dringen, maar we stellen het echt niet meer uit."

'Laatste kans'-contract
QuaWonen kan, om privacyredenen, geen details geven. Wel wil ze kwijt dat QuaWonen 'niet zomaar' een huurcontract opzegt. "Dit voorjaar hebben wij met deze huurders een 'laatste kans'-contract afgesloten. Daarin hebben we afspraken gemaakt over goed huurderschap. Deze afspraken zijn ze niet nagekomen.

Over de negatieve verhuurdersverklaring kan QuaWonen kort zijn. "De nieuwe verhuurder wil van de vorige verhuurder altijd een huurdersverklaring, voordat ze een huurwoning toewijst. In dit geval zal de verklaring niet positief zijn. Het is aan de nieuwe verhuurder om te bepalen of dit een reden is om niet te verhuren."

Bert en Janny hebben hun hoop nu gevestigd op de gemeente Krimpenerwaard. "Hopelijk laten zij ons níet in de steek."

Het Kontakt probeert armoede in de Krimpener- en Lopikerwaard een 'gezicht' te geven door het begrip vanuit verschillende aspecten te belichten. Wat is armoede en wat doet het met je? Dit is het zesde deel in deze reeks; de vorige artikelen zijn terug te vinden op http://www.hetkontakt.nl (dossier 'armoede in de polder'). Voor reacties en suggesties: r.vanderhek@hetkontakt.nl

Floris Bakker

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 10 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 12 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 13 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden