Afbeelding

Eeuwenoud ambacht tot kunst verheven

Algemeen 486 keer gelezen

STOLWIJK • Een kunstwerk van drie op elkaar gestapelde kazen en een klont boter siert sinds zaterdag de rotonde bij Stolwijk. 

De onthulling van het kunstwerk werd verricht door wethouders Lavinja Sleeuwenhoek en Dilia Blok. Met de realisatie is een eeuwenoud Stolks ambacht tot kunst verheven. Al sinds de dertiende eeuw wordt er op ambachtelijke wijze boerenkaas gemaakt in het boerendorp. Dat was tot nu toe alleen zichtbaar in het dorpswapen van Stolwijk. Illustrator Jan de Borst en kunstenaar Andrea Dogterom, beiden geboren en getogen Stolwijkers, maakten het ontwerp waarna kunstenaar Albert Kramer er een daadwerkelijk kunstwerk van maakte.

Visitekaartjes
Jacob van Schaik, voorzitter van Vlist Onderneemt de initiatiefnemer van Rotonde Kunst binnen de voormalig gemeente Vlist, ging in zijn toespraak nog even terug in de tijd. Hij memoreerde aan het feit dat er een prijsvraag was uitgeschreven, waarin alle inwoners hun ideeën kenbaar mochten maken. Dit onder de noemer: 'Rotondes zijn de visitekaartjes van onze dorpen'. Een deskundige jury kwam al snel op het ontwerp van Jan en Andrea. Het bleek echter lastig om de benodigde financiën voor de uitvoering bij elkaar te krijgen. Dankzij bijdragen van de gemeente Krimpenerwaard, twee Stolwijkse bedrijven en twee oud inwoners van het dorp kon Kramer toch aan de slag. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 6 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 8 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden