• De veerpont die vaart tussen Gouderak en Moordrecht.
• De veerpont die vaart tussen Gouderak en Moordrecht.

'Zonder pont kan ik niet naar de Kruidvat'

Algemeen 623 keer gelezen

GOUDERAK • Als het aan de inwoners van Gouderak en Moordrecht ligt, blijft het pontje tussen de twee dorpen ook in de toekomst varen.

"Het pontje? Dat moet blijven!" Regina Mudde van cafetaria Hapsikee reageert stellig als haar wordt gevraagd naar het mogelijk opdoeken van het veer Gouderak - Moordrecht. Ze woont al zeventig jaar in het dorp en weet niet beter dan dat er een pont vaart. "Als kind ging ik al naar de overkant. Dan zat ik achterop de fiets van m'n moeder, om de tandarts in Moordrecht te bezoeken. Ik zou het betreuren als -ie verdwijnt."

Veerexploitant Wim Verburg liet in april in een brief aan het gemeentebestuur weten per 1 mei te stoppen met de veerverbinding over de Hollandsche IJssel. Dit omdat zijn onderneming, na de opening van de Gouderaksebrug, al voor het derde jaar op rij verlies draait. En dat is financieel gezien niet vol te houden. Na overleg met wethouder Pieter Neven besloot Verburg nog tot 1 juni door te varen. Na die datum gaat de pont uit de vaart.

Boosheid
Zowel aan de Gouderakse als de Moordrechtse kant heerst ongeloof. En boosheid. Zoals bij Mercedes Kamerbeek, die net met haar fiets van de pont af komt. "Ik woon in Gouderak en werk voor de Vierstroom in Moordrecht. Een auto heb ik niet en daarom neem ik elke dag de pont. Straks moet ik dus vijf kilometer omrijden voor een overtocht van pakweg 100 meter!"

Er volgen meer reacties. Zo wijst een fietster, die niet met haar naam in de krant wil, naar de voorzieningen in Moordrecht. "Je hebt hier natuurlijk ook een winkelcentrum, maar in Moordrecht is het aanbod van winkels toch wat groter. Zonder pont kan ik niet naar de Kruidvat. En wat te denken van zwembad De Baan. Heel veel inwoners van Moordrecht varen weer over om hier te zwemmen."

Dat het financieel lastig is om de veerverbinding in stand te houden, snapt ze wel. Maar ze plaatst wel een kanttekening. "Vroeger voer de pont ook 's avonds. Nu niet meer. Dat is de nekslag geweest, want heel veel mensen pakken in de avonduren de pont om een vereniging te bezoeken in één van de twee dorpen."

Belangrijke voorziening
CDA-raadslid Hans Verkerk kent de verhalen. "Ik woon in Gouderak en merk dat het enorm leeft onder de inwoners. Niemand kan zich Gouderak voorstellen zonder pont." Hij wijst erop dat omrijden niet voor iedereen een optie is. "Wie slecht ter been is, is afhankelijk van de Groene Hart Hopper. En drie kwartier om fietsen is voor veel mensen nog wel te doen, maar je moet ook weer terug."

Verkerk deed een oproep aan inwoners om hun verhalen in te sturen over de voorziening. "Wethouder Neven liet in de laatste raadsvergadering weten dat hij een onderzoek wil laten uitvoeren naar de relevantie van deze veerverbinding. Persoonlijke verhalen van inwoners uit Gouderak en Moordrecht geven een overtuigend beeld van nut en noodzaak van een veerpont voor fietsers, voetgangers en scootmobiels voor het dagelijks leven. Vandaar onze oproep aan inwoners: lucht je hart. Stuur verhalen naar onze website."   

Verkerk denkt wel dat er een oplossing mogelijk is om de veerverbinding in stand te houden. Zo hebben verschillende in het dorp aangegeven om tijdelijk de pont te besturen, "en misschien is de oude pontbaas bereid een handje te helpen." Dat Neven binnenkort zelf een kijkje te nemen bij de pont, vindt het raadslid een goed idee. "Dan kan hij van de mensen zelf horen hoe belangrijk deze veerverbinding is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden