Afbeelding

Vier KDO-kampioenen bij Zuid-Hollandse kampioenschappen

Sport 170 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Tijdens de Open Zuid-Hollandse Kampioenschappen in Den Haag hebben turners van KDO uit Alblasserdam vier gouden medailles gewonnen.

KDO deed met twaalf selectiejongens mee in verschillende leeftijdsgroepen in zowel de 3e en de 4e divisie.

Het was eerst de beurt aan de jongste jongens van KDO. Nilton Cetin, Jeftha Oskamp, Joshua Oskamp en Pablo Labrijn, turnde in de 3e divisie. Allemaal zijn zij aan elkaar gewaagd. Het is het jonge talent van de Alblasserdamse turnvereniging. Alle jongens turnde prachtige oefeningen die zij erg goed beheerste.

De ene hoge score na de andere hoge score werd behaald. Dit bleek ook wel. Nilton werd kampioen in deze categorie en nam de gouden plak naar huis. Maar ook Jeftha behaalde net als Nilton het podium. Twee maanden geleden nog maar, brak hij twee polsen en nu al behoort hij weer bij de top drie van de regio Zuid-Holland. Dit toont aan dat hij een echte doorzetter is en er alles aan gedaan heeft om zo snel mogelijk van zijn blessure te herstellen. Hij nam de bronzen medaille mee naar huis. De andere turners behaalde het podium net niet. Joshua Oskamp werd knap 5e en werd op de hielen gevolgd door Pablo Labrijn. Hij behaalde de 6e plaats.

Jonathan Pel
Daarna was Jonathan Pel aan de beurt. Hij turnt voor de laatste keer in zijn turncarrière een voorgeschreven oefenstof. Dit houdt in dat hij volgend jaar een eigen oefening samen mag stellen. Hij liet op deze wedstrijd zien dat hij hieraan toe is. Hij turnde de afgesproken oefening erg goed. Hij behaalde op sprong zelfs de op één na hoogste score, namelijk een 18.000 dit is erg knap aangezien hij hier een moeilijke oefening turnt. Hij werd 6e in de categorie pupil 4e divisie.

Sam Groenendijk
Sam Groenendijk was aan de beurt. Hij is vanaf dit jaar pas doorgestroomd naar een hogere leeftijdscategorie en is hierbij 2 niveaus omhoog gegaan. Hij moest promoveren omdat hij vorig jaar Nederlands Kampioen op sprong was geworden. Het werd pittig, zowel de trainers als Sam wisten dit heel goed. Maar ondanks de enorme stap die hij heeft gemaakt, kon hij ontzettend goed mee komen in dit niveau waarbij hij beduidend de jongste was.

Ook in deze categorie liet hij zien dat hij de 'springkoning' is. Hij behaalde 19,650 punten voor zijn sprong. De maximale aantal punten die je kunt behalen is 20.000. Met deze hoge scores klom hij naar de zesde plek en heeft hij 10 jongens achter zicht weten te laten in de categorie pupil 3e divisie.

Jeugd 4e divisie
In de categorie Jeugd 4e divisie turnde Joe Albrechts, Lucas Kanters, Niels ver A en Mike Wander. Zij hebben voor het eerst dit jaar de keuze oefening geturnd. Dit is een enorme stap waarin een standaard oefening veranderd in een oefening die je zelf in elkaar moet zetten waarbij je zelf bepaalt welke elementen je turnt om een zo hoog mogelijke score te behalen. 

Boven alle verwachtingen in ging dit ze heel goed af. Ook op deze wedstrijd lieten ze zien wat zij met veel trainingsuren voor elkaar hebben gekregen. Ze verrasten het publiek, de jury, maar ook hun trainers door er een 'KDO podium' van te maken. Zowel de gouden, de zilveren en de bronzen medaille waren voor KDO. Joe nam het goud meer naar huis, maar het scheelde niets met Lucas. Hij heeft maar 0,700 punten onder hem gescoord. Hij werd knap tweede door dit keer zijn zenuwen te baas te zijn. Niels ver A werd 3e en nam het brons mee naar huis. Mike werd knap 5e.

Junior 1
In de categorie Junior 1 turnde Sebasitaan Pel. Hij staat bekend als een van de netste turners uit de selectie. Op een wedstrijd lijkt het wel alsof hij zijn benen niet krom kan doen. Alles ziet er mooi en gespannen uit. Hij turnde de sterren van de hemel en liet de nummer 2 met 23,250 punten achter zich. Nog nooit is het verschil zo groot geweest. Hij promoveert volgende jaar ook naar een hoger niveau en heeft zelfs de unieke kans gekregen om bij O&O Zwijndrecht in de selectie te komen. Deze selectie traint meer uur in de week en is de grootste vereniging binnen de regio die topsport traint. Natuurlijk gaat KDO Sebastiaan missen, maar deze kans moet hij volgens de vereniging met twee handen aangrijpen.

Jorg Zanen
Dan de laatste en oudste turner van KDO, Jorg Zanen. Zijn wedstrijd begon pas 18.30 uur. Hij is junior 2 4e divisie. Ook hij heeft prachtige oefeningen laten zien. Vooral zijn vloeroefening was erg goed. Alles landde hij alsof het de normaalste zaak van de wereld is om een arabier, flikflak, salto achterover te maken. Hij behaalde op vloer zelfs 12.250 punten. Het was strijden om de eerste plek. Maar hij heeft de strijd gewonnen. Het was erg close want de nummer 2 had maar 0,500 punten minder dan hij. Ook Jorg nam dus de titel Open Zuid-Hollands Kampioen op zijn naam en kreeg de gouden medaille omgehangen!

Dit seizoen was voor de KDO jongensselectie een heel bijzonder jaar. Nog nooit in de geschiedenis hebben zij zoveel Nederlandse medailles gehaald en Nederlandse wedstrijden geturnd. Het seizoen kon niet mooier afgesloten worden dan dit, door met maar liefst zeven medailles de turnhal in Den Haag te verlaten. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Behoorlijke schade bij woningbrand aan Anthonie van Dijckstraat in Papendrecht 112 10 uur geleden
Afbeelding
Kinderen zingen voor ouderen in zorgcentrum De Waard in Alblasserdam Nieuws 24 apr, 17:28
• Wethouder Jaco van Erk tijdens de raadsvergadering.
Portacabins aan de Lange Tiendweg in Papendrecht als inloop voor jongeren Nieuws 24 apr, 17:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden