Afbeelding

Aart Baas wint Kemper schaaktoernooi

Sport 100 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Aart Baas van schaakvereniging Lekstroom uit Nieuwegein heeft zaterdag de 16e editie van het befaamde Alblasserdamse schaaktaartenfestijn gewonnen.

Dat betekende dat hij aan het einde van de middag niet alleen met een overheerlijke slagroomschnitte maar ook met de wisselbokaal naar zijn woonplaats Hei- en Boeicop terugreisde. In de eerste ronde zag er het overigens niet naar uit dat Aart aanspraak ging maken op de toernooiwinst. Hij kwam een stuk achter en in een glad verloren stelling terecht tegen de in blakende vorm verkerende Pascaliet Peter Pápai. Aart schwindelde zich echter uit de problemen door een matnet te breien, waarin Peter zich liet vangen.

Zelden beleefde het Kemper toernooi zo'n spannende ontknoping als in de 16e editie van het befaamde Alblasserdamse schaaktaartenfestijn. Aart Baas uit Hei- en Boeicop en Cor Oliemans uit Papendrecht gingen bij het ingaan van de laatste ronde samen aan de leiding met 5 punten uit 6 partijen. In een onderling duel zouden zij gaan uitmaken wie een jaar lang de wisselbeker mag afstoffen.

Achter hen waren er echter nog drie kapers op de kust die bij een remise tussen de beide koplopers langszij konden komen: Teus Dekker, Paul de Freytas en Meinte Smink. Teus won inderdaad zijn laatste partij en Meinte versloeg Paul in een bloedstollende partij. Daarmee kwamen Teus en Meinte beiden op 5,5 punten. Het was niet voldoende voor  de toernooiwinst, want Aart wist Cor te verslaan en kwam daarmee op 6 punten.

Ook voor nummer 2, Teus, was er taart, net als voor de nummers 10, 16 en 24 (vooraf bepaald) en de nummers 3, 9 en 22 (na loting) in de eindstand. De laatste taart was voor Steyn de Lange, die in de stand als hoogste jeugdspeler (tot 21 jaar) eindigde, met slechts 1,5 SB-punten voorsprong op Michael Bijkerk. Tot slot wonnen Matthias Rietveld en Dominggus Paays elk een magnetisch wandschaakbord vanwege hun indrukwekkende ratingprestaties.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Aspergediner Kiwanis Alblasserwaard: smaakvolle avond voor het goede doel Nieuws 5 uur geleden
• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 5 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 6 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden