Afbeelding

Wethouder Zandvliet op pad met Alblasserdamse wijkverpleegkundige

Algemeen 89 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Van 14 tot en met 19 maart is de vierde Nationale Week van Zorg en Welzijn. Medewerkers en vrijwilligers staan dan klaar om meer te vertellen over de zorg die ze bieden en cliënten hoe ze die zorg ervaren. Reden voor wethouder Dorien Zandvliet om woensdag een ochtendje mee te gaan met wijkverpleegkundige Anneke Lanser.

Wethouder Zandvliet vond het een leerzame en waardevolle 'stage'. "Wij vinden het belangrijk dat we de zorg dichtbij en persoonlijk organiseren en dat de verschillende partijen in het dorp goed met elkaar samenwerken en elkaar weten te vinden", vertelt Dorien Zandvliet.

Persoonlijk
Anneke Lanser is volgens wethouder Zandvliet als het ware de verpersoonlijking van die uitgangspunten. Dorien: "Als Anneke bij iemand binnenkomt, overziet zij alles en maakt direct persoonlijk contact. Zij kent de mensen voor wie zij zorgt, heeft oog voor grote en kleine dingen en je ziet dat zij zich oprecht zorgen maakt over mensen. Kan deze mijnheer nog wel autorijden? Is hij niet te eenzaam? Samen met het netwerk van professionals in Alblasserdam is ze de hele dag bezig om voor mensen de best mogelijke zorg te regelen."

Anneke Lanser voert gesprekken met de cliënten zelf, maar juist ook met hun familie of persoonlijk netwerk. Anneke kijkt bijvoorbeeld ook of mantelzorgers niet overbelast raken. Ze schakelt hulp van anderen in waar nodig.

Dorien: "Ik vond het mooi om te zien dat de cliënten waar ik mee naar toe mocht, zo blij met haar zijn. Ook ben ik blij dat Anneke mij vertelde dat zij zo veel heeft aan het sociaal netwerk in Alblasserdam. Zij werkt samen met bijvoorbeeld het CJG en de huisartsen en door de korte lijntjes die er zijn worden mensen sneller en beter geholpen. Ik denk dat wij als gemeente en samenleving alleen maar onze bewondering kunnen uitspreken voor het werk van Anneke en haar collega´s."

Signaleren
Veel inwoners van Alblasserdam kennen Anneke als de wijkverpleegkundige die zorg verleent bij de mensen thuis. Sinds 1 januari 2015 zijn daar nieuwe taken bijgekomen. Anneke is nu ook vraagbaak voor alle inwoners met vragen over zorg en welzijn. Verder richt zij zich op het signaleren en voorkomen van gezondheidsproblemen in de wijk. Het gaat dan niet om de zorg voor één cliënt, maar om problemen die vaker voorkomen, zoals bijvoorbeeld eenzaamheid bij ouderen of mantelzorgers die overbelast zijn.

Contact
Anneke Lanser is telefonisch te bereiken van maandag tot en met donderdag tussen 09.00 tot 12.00 uur via 06-21568646. Ook zijn er wekelijkse inloopspreekuren: maandagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in het MFC Maasplein en woensdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur in DOK11.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden