Afbeelding

Taalwedstrijd: schrijven over culturele erfenis naar eigen keuze

Algemeen 230 keer gelezen

PAPENDRECHT • De jaarlijkse taalstrijd van de Culturele Raad Papendrecht is al volop in gang. Heel wat minnaars van de taal zijn de voorbije weken in de pen geklommen.

Juryvoorzitter Piet Kaptein: "De veertiende editie in successie van de door de CRP georganiseerde schrijfwedstrijd kent dit jaar als thema 'Cultureel Erfgoed'. Dat betekent dat in het gedicht, verhaal of six word story  iets wat eerdere generaties ons hebben nagelaten een rol dient te spelen. Het meest voor de hand liggend is daarbij de locatie als plaats van handeling. Een vreugdevolle ontmoeting, een wrede moord, een hachelijke ontsnapping, een sfeerrijke bijeenkomst passeert dan op een item van het cultureel erfgoed."

Zo kan een happening beschreven worden via verhaalpersonages die acteren op een terrein met een huisterp langs de dijk (Papendrecht). bij de overblijfselen van Kasteel Souburgh (Alblasserdam), voor de Hoge Molen (Kinderdijk), op de Schoonenburgerheuvel (Nieuw Lekkerland), in een boerderij uit de zeventiende eeuw (Streefkerk), op ooievaarsdorp Het Liesvelt (Groot-Ammers), bij vestingwerken (Nieuwpoort), naast de Nederlands Hervormde Pastorie (Molenaarsgraaf), bij het borstbeeld van Willem Aantjes (Bleskensgraaf), in de Dalempoort (Gorinchem),  naast de grafkelder van de familie Wisboom (Hardinxveld-Giessendam), achter het woonhuis  van A. Volker ( Sliedrecht), bij het standbeeld van Ary Scheffer (Dordrecht), in een dijkhuis met schuur en zwingelkeet( Zwijndrecht) en om boerderij Palmhoeve in Hendrik-Ido-Ambacht.

Uiteraard kunnen de locaties niet alleen in de regio maar ook elders in het land of  in het buitenland liggen. En: het verhaal of gedicht kan ook gesitueerd worden tijdens een immateriële aangelegenheid als Koningsdag,  Dodenherdenking of Bevrijdingsdag, Voor een goed begrip: het gedicht of verhaal behoeft geen uiteenzetting over het culturele erfstuk te bevatten, maar kan louter als decor, tot stoffering dienen. Hoewel het stuk zelf ook het thema kan vormen.

Er worden geen eisen aan de inzendingen gesteld, alleen bij de verhalen geldt een maximum aantal woorden van 450. Het spreekt voor zich dat een six word story een kort verhaal in zes woorden kent. Per categorie kunnen hooguit drie werken ingestuurd worden. Bewoners van zestien jaar en ouder uit Drechtsteden en Alblasserwaard kunnen aan deze verbale wedstrijd deelnemen en zij worden verzocht hun werk voor 1 juni op te sturen naar de secretaris van de CRP. Wendy van der Hoeven, liefst per e-mail (info@cultureleraadpapendrecht.nl) of per post (postbus 1112, 3350 CC Papendrecht). De CRP hoopt en rekent op een vruchtbaar literair en cultureel festijn, dat op  13 juni in de plaatselijke bibliotheek met een prijsuitreiking afgerond zal worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden