Afbeelding

College Alblasserdam ziet geen reden om te stoppen met bodycam politie

Algemeen 204 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Ondanks kritische vragen van D66 gaat de politie in de gemeente Alblasserdam door met het maken van camera-opnamen van jongeren tijdens het stappen.

De politie gebruikt camerabeelden van hun bodycams om jongeren die tijdens het stappen dronken zijn geweest, daarmee te confronteren wanneer ze weer nuchter zijn. Dit zou ervoor moeten zorgen dat jongeren zich schamen voor hun gedrag en zich realiseren wat ze gedaan hebben. Met als doel dat openbare dronkenschap in het vervolg niet meer voorkomt.

D66 vindt dit middel 'behoorlijk ingrijpend' en vroeg zich af of de problematiek echt zo ernstig is dat naar dit zware middel gegrepen moet worden.

Het gemeentebestuur wil echter graag doorgaan met het gebruik van de bodycams. "De bodycams zijn een aanvullend instrument van de politie die in meerdere gemeenten worden gebruikt om overlast door uitgaand publiek te verminderen door de gebruikers van drugs en alcohol inzicht te geven in hun gedrag", zo luidt de beantwoording van het college.

Toestemming
Jongeren die duidelijk onder invloed zijn van alcohol of drugs, worden gefilmd. In een later stadium, als deze jongeren weer aanspreekbaar zijn, wordt hen toestemming gevraagd om de beelden aan de ouders te laten zien en hierover in gesprek te gaan. Indien de jongeren hiervoor geen toestemming geven, worden de beelden vernietigd. De ouders worden dan nog wel in kennis gesteld van het gedrag van hun zoon of dochters.

Als de jongeren wel toestemming geven, worden de beelden na het kijken ervan vernietigd. De beelden maken daarnaast geen deel uit van het proces verbaal dat wordt opgemaakt vanwege de openbare dronkenschap. De politie maakt tijdens het filmen geen onderscheid tussen jongeren onder de achttien en jongeren die ouder zijn dan achttien jaar.

Beelden zeggen meer
Uit projecten in onder meer Amersfoort en Gorinchem is gebleken dat het tonen van de beelden bij de jongeren vaak de herinneringen aanvult. Jongeren zijn ook soms verbaasd over wat ze zelf gedaan of gezegd hebben. "Zonder de beelden worden de bevindingen van de politiemedewerkers vaak ontkend", zo redeneert het Alblasserdamse gemeentebestuur. "Een beeld zegt meer dan 1000 woorden."

Bodycams worden door de politie in Nederland geregeld ingezet tijdens bekeuringssituaties, bij surveillance in plaatsen en tijden waarop geweld verwacht wordt, bij voetbalwedstrijden, bij evenementen en in horecadiensten. Het dragen van een bodycam kan volgens het college in Alblasserdam bijdragen aan het bevorderen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van zowel politiemensen als burgers.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden