Afbeelding

Beeldenpark Drechtoevers deel 1: Imploded Cube

Algemeen 229 keer gelezen

PAPENDRECHT • Om Beeldenpark Drechtoevers meer bekendheid te geven, verzorgt de organisatie achter de beelden een serie van twaalf foto's met bijschriften over de beelden langs de Drechtoevers die staan in Zwijndrecht, Papendrecht en Alblasserdam.

Imploded Cube is de eerste. Het beeld staat op het Merwehoofd in Papendrecht en is gemaakt door Ewerdt Hilgemann. Hij werkte in zijn vroegere periode in reeksen met als basis geometrische verdeling en wiskundige ordening en ontwikkelde zowel reliëfs als ruimtelijke objecten.

Vanaf het midden van de jaren 80 past hij het middel van implosie toe, waarvan het beeld Imploded Cube een voorbeeld is.

Uit een ruimtelijke holle vorm (kubus, piramide, kolom) wordt de lucht gepompt (of met behulp van water leeggezogen), zodat een ogenschijnlijk toevallig gevormde gestalte het resultaat is. De sculptuur Imploded Cube is met behulp van water leeggezogen.

De factor toeval is slechts een onderdeel, omdat de afmetingen van de sculptuur de uiteindelijke vorm  bepalen via wetmatigheden in de verhouding materiaal en volume.

De implosies worden uitgevoerd in roestvrij staal. De functies van machines en apparaten, de rol van het materiaal en hoe dit het licht reflecteert en de mechanica van druk en spanning zijn factoren die belangrijk zijn voor het scheppingsproces. Hilgemann beschouwt de natuur, die hem haar wetten en mechanismen ter beschikking stelt, als een door hem ingeschakelde mede-scheppende kracht.

Meer  informatie over de werken die te zien zijn in Papendrecht, Zwijndrecht en Alblasserdam is te vinden op de website www.beeldenparkdrechtoevers.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden