Foto: Schermafbeelding video raadzaal
Foto: Schermafbeelding video raadzaal

Papendrecht maakt geld voor kinderboerderij over

Algemeen 219 keer gelezen

PAPENDRECHT • De gemeenteraad van Papendrecht ziet na het rampjaar 2017 met reikhalzend verlangen uit naar een nieuwe businessplan voor kinderboerderij Papenhoeve.

Donderdag ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het beschikbaar stellen van een lening van 75.000 euro aan de noodlijdende kinderboerderij. Dat geld was eigenlijk al toegezegd na een 'e-mailvergadering' van de Papendrechtse raad. Die moest enkele weken terug binnen enkele dagen beslissen over het geld, dat plotseling nodig was om een dreigende schikking in een rechtszaak te kunnen opvangen.

De gemeenteraad moest tijdens een officiële bijeenkomst alsnog goedkeuring geven aan deze toezegging, omdat het geld anders niet overgemaakt zou kunnen worden. Dat gebeurde donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering. Tijdens die bijeenkomst deelde wethouder Koppenol mee dat de genoemde rechtszaak, aangespannen door een oud-medewerkster, dinsdag plaatsgevonden heeft.

Schikking
"Er is tot een schikking gekomen", vertelde hij kort en krachtig aan de raadsleden. Het gaat hier over de civielrechtelijke zaak die een werkneemster had aangespannen tegen het bestuur van de kinderboerderij.

Er loopt daarnaast nog een strafrechtelijke zaak tegen de voormalige voorzitter van het bestuur. Hij zou op sexueel gebied over de schreef zijn gegaan met een stagiair. Er was al een uitspraak in deze zaak, maar er is hoger beroep aangetekend. De gemeente en de kinderboerderij zijn hierin geen partij. Dit is een persoonlijk gerichte rechtszaak tegen de voormalige voorzitter.

Vooruit kijken
Met het afkopen van de rechtszaak hoopt de gemeente Papendrecht dat er nu eindelijk weer vooruit gekeken kan worden met de kinderboerderij. De gemeente is samen met de interim-voorzitter druk bezig met het opstellen van een zogenaamd businessplan 2.0, waarmee de kinderboerderij weer goed kan gaan draaien.

In het verleden had het toenmalige bestuur al diverse malen aangegeven dat het water hen aan de lippen stond en dat ze geen invulling konden geven aan de kwaliteitseisen die gesteld worden aan kinderboerderijen.

Werkbare situatie
Het businessplan 2.0 moet een werkbare situatie gaan opleveren voor zowel het bestuur en de werknemers van de kinderboerderij als de gemeente Papendrecht. Het is de bedoeling dat het businessplan voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 gereed is.

De plaatselijke politieke partijen PAB en OP hebben er donderdagavond tijdens de raadsvergadering nog voor gepleit om de 75.000 euro niet als een lening te verstrekken die binnen tien jaar terugbetaald moet worden, maar als een subsidie. De overige partijen wilden dat niet. Als bij de presentatie van het businessplan blijkt dat het anders moet, zal dat alsnog gedaan worden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden