• De weggevlogen blauwgele ara Tycho.
• De weggevlogen blauwgele ara Tycho.

Zoektocht naar weggevlogen jonge ara in de Alblasserwaard

Algemeen 148 keer gelezen

ALBLASSERWAARD • De blauwgele ara Tycho uit Sliedrecht is zoek. Eigenaar Nathalie Matze en haar man zijn naarstig op zoek naar het jonge dier, dat nog niet goed kan vliegen.

Tycho is dinsdagavond 12 september weggevlogen. Woensdag werd hij gezien in de polder van Hardinxveld. "Helaas kon hij door de storm niet door de brandweer uit de boom worden gehaald", vertelt Nathalie.

"Vrijdagavond kregen we een melding dat hij op de camping in Ottoland was beland en daar hebben we hem inderdaad gezien; 25 meter hoog in een boom. Hij deed een poging om naar me toe te vliegen, maar kon zo stijl niet naar beneden en vloog over me heen."

De jonge ara vloog daarna niet opnieuw naar Nathalie toe. Ze legt uit: "Tycho is nog een hele jonge vogel van zestien weken oud. Hij kon net vliegen. In de natuur zouden de ouders de vogels begeleiden en echt leren vliegen. Instinctief vliegen ze omhoog. Omlaag vliegen is een vaardigheid die ze echt moeten leren. Hij zat 25 meter hoog in een boom en de duik naar beneden om mij te bereiken was veel te stijl. Hij probeerde het toch, maar het lukte niet, hij werd onzeker en vloog weg."

Zondagavond werd Tycho weer gezien, ditmaal in Oud-Alblas. Maandagochtend zou hij weer in Ottoland gesignaleerd zijn. "Mijn man is erheen geweest, maar heeft niets gezien", treurt Nathalie.

"Wij willen graag 100 euro geven aan de persoon met de gouden tip die ook daadwerkelijk tot thuiskomst van Tycho leidt", besluit Nathalie. Het beste kunnen mensen overigens de Dierenambulance bellen als ze hem vinden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 22 uur geleden
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws gisteren
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden