• Eén van de schepen van Gardline.
• Eén van de schepen van Gardline.

Boskalis neemt Engelse surveyspecialist Gardline over

Algemeen 149 keer gelezen

PAPENDRECHT • Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft dinsdag alle aandelen van de Gardline Group (Gardline) verworven.

Tot de voornaamste activiteiten van deze in het Verenigd Koninkrijk gevestigde onderneming behoren maritiem geofysische surveydiensten, milieu-gerelateerde surveydiensten en offshore geotechnische diensten.

Met deze overname wordt invulling gegeven aan de strategische ambitie om een positie op het gebied van offshore survey op te bouwen, en wordt Boskalis een gespecialiseerde aanbieder van subsea geotechnische surveydiensten.

Daarnaast vergroot Boskalis met deze activiteiten zijn positie in de hernieuwbare (wind)energiemarkt en in de vroegcyclische olie- en gasmarkt. Gardline heeft een vloot van 15 surveyschepen en beschikt daarnaast nog over 25 kleinere boten, onder andere voor het vervoer van bemanningen en survey catamarans.

Voor de acquisitie wordt een bedrag van circa 40 miljoen Britse ponden betaald, inclusief overgenomen schulden. De huidige jaaromzet van Gardline bedraagt circa 60 tot 70 miljoen ponden. Gezien de uitdagende vooruitzichten voor de korte termijn verwacht Boskalis niet dat de overname de eerstkomende jaren zal bijdragen aan het EBIT-resultaat. Met de transactie positioneert Boskalis zich echter goed voor de toekomst als de eindmarkten zich naar verwachting zullen herstellen.

Gardline is een tweede-generatie familiebedrijf dat in 1969 werd opgericht, waarvan de belangrijkste vestigingen zich bevinden in het Britse Great Yarmouth. Daarnaast heeft de onderneming nog activiteiten in de VS, Brazilië en Singapore.

Gardline heeft momenteel circa 750 medewerkers in dienst, waaronder 100 surveyors. Geografisch gezien is Noordwest-Europa de kernmarkt voor Gardline, waar het op het gebied van maritieme surveydiensten de voornaamste concurrent is van Fugro. Met deze acquisitie versterkt Boskalis zijn positie als aanbieder van maritieme diensten in het noordwesten van Europa.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden