Liza van der Most: trotse Europees voetbalkampioen.
Liza van der Most: trotse Europees voetbalkampioen. Foto: KNVB

Liza van der Most: 'Onze EK-titel is historisch'

Sportt 725 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Papendrechtse Liza van der Most werd met de Oranje Leeuwinnen Europees Kampioen Vrouwenvoetbal.

Toewerken naar dat ene doel. Er alles voor opzij zetten. Voetballen om volle stadions. Liza van der Most maakte het allemaal mee als speelster van de nationale vrouwenselectie. Met als ultieme beloning de Europese titel na een 4-2 zege op Denemarken.

Filmpjes
"Het besef wat we hebben gepresteerd en wat dat allemaal heeft losgemaakt dringt nog steeds niet helemaal tot me me door", zegt de 23-jarige 'Leeuwin'. "Natuurlijk, tijdens het toernooi kregen we wel mee dat onze resultaten veel losmaakten bij het publiek, maar dat het zo massaal zou zijn was echt een grote verrassing. De voorbije week heb ik heel wat achter de pc gezeten om filmpjes te kijken over wat er in het land allemaal gebeurde tijdens het EK. Geweldig om te zien, al dat enthousiasme!"

Stevige band
Toen Vrouwen Oranje dit voorjaar haar intrek nam in Zeist om zich voor te bereiden op de titelstrijd, was de focus helder: Zo goed mogelijk presteren tijdens het 'thuistoernooi'. Om dat te bereiken trokken speelsters, technische staf en begeleiding intensief met elkaar op.

"Je zag al snel een stevige band ontstaan", blikt Liza van der Most terug. "We trainden elke dag samen, hadden en eigen ruimte in het hotel waar me veel tijd met elkaar doorbrachten, besprekingen hielden en spelletjes deden. We leerden elkaar steeds beter kennen, groeiden naar elkaar toe en werden een hecht team. Dat betaalde zich uit tijdens het toernooi. We hadden een gezamenlijke missie en straalden dat ook uit. Vervolgens kwamen er de overwinningen , met als doorslaggevende factor elke keer weer dat super enthousiaste publiek. 'Heel Nederland' stond achter ons; dat gaf zo'n enorme boost. Je zag het al wanneer je met de bus bij het stadion kwam. Kippenvel."

Grote eer
Rechtsback Liza van der Most begon het EK als bankzitter. In het pouleduel tegen België mocht ze haar opwachting maken in de basis. "Desiree van Lunteren had te kampen met de gevolgen van griep, waardoor ik haar plaats mocht innemen. Voor mij was het een verrassing dat ik mocht spelen. En een grote eer! Natuurlijk voelde ik spanning. Lijkt me logisch. Maar eenmaal in het veld viel dat van me af Ik speelde voor mijn gevoel een goede wedstrijd."

Na haar optreden tegen België keerde Van Lunteren terug in de ploeg en mocht Van der Most weer plaatsnemen in de dug-out. Met het tevreden gevoel een bijdrage te hebben geleverd aan het ongelooflijke succesverhaal.

"Onze titel is historisch", weet ze. "Het zou wel eens een markeringspunt kunnen zijn voor de verdere ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland. Sinds het EK hoor je dat duizenden meisjes zich aanmelden bij verenigingen in den lande. Misschien geeft dat me wel het allerblijste gevoel. Alsof we met een toverstokje al die kinderen hebben aangeraakt en geïnspireerd! Heel bijzonder."

Ajax
Zelf voetbalt Liza van der Most al sinds haar zesde. "Ik wist toen al lang dat ik voetbalster wilde worden. Nadat ik mijn zwemdiploma's had behaald mocht ik van mijn ouders lid worden van vv Papendrecht. Ik speelde daar tot mijn elfde en stapte toen over naar de Meisjesvoetbalacademie van Stedoco in Hoornaar. Van daar uit werd ik geselecteerd voor vertegenwoordigende elftallen en kwam ik terecht in het KNVB Talententeam, een opleidingselftal voor meisjes die geschikt zouden kunnen zijn voor de Vrouwen Eredivisie Ik voetbalde twee seizoenen lang in dat team en werd toen door Ajax gehaald."

Trots
Met de Amsterdamse grootmacht werd Liza van der Most het voorbije seizoen landskampioen. Ook won men het bekertoernooi. "Geweldige resultaten", zegt ze. "Mijn speeltijd bleef echter beperkt omdat Anouk Hoogendijk veelal de voorkeur kreeg op mijn positie. Ik heb het daar best lastig mee gehad. Toch wist ik ook dat ik moest blijven knokken om het beste uit mezelf te halen. Dat heb ik gedaan en dat zal ik blijven doen. Mijn uitverkiezing voor het Nederlands Elftal vormde de bevestiging dat ik goed bezig ben. Dat EK ga ik nooit vergeten. We hebben met elkaar iets geweldigs gepresteerd. En ik ben trots dat ik er bij was."

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden