Afbeelding
Foto: Richard van Hoek

Wielerronde Alblasserdam: winnares Chantal Blaak blaakt van zelfvertrouwen

Sportt 280 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Toegegeven: het is een voor de hand liggende kop. Maar het was wel precies datgene wat regerend Nederlands Kampioene, Chantal Blaak, in de ronde van Alblasserdam uitstraalde. Macht, kracht en heel veel zelfvertrouwen. Kortom, de terechte winnares.

Toch heel bijzonder dat de top van het Nederlandse dameswielrennen zo'n bijzondere band heeft met dit criterium in de Alblasserwaard. Blaak, Amy Pieters, Annemiek van Vleuten, Jeanne Korevaar. Ze stonden gewoon aan de start terwijl ze uiteraard net zo goed voor Chaam hadden kunnen kiezen.

Plezier
"Maar we hebben iets met dit rondje", verklapte Van Vleuten. En voor Blaak was het al even vanzelfsprekend. "Er is hier sfeer, gezelligheid, ik koers hier altijd puur voor mijn plezier."

Pech
Organisator Peter van Breemen glunderde van oor tot oor. "En dan hadden we nog de pech dat de meiden van Sunweb op trainingskamp moesten. Anders zouden Lucinda Brand en Ellen van Dijk en nog wel meer van die kanjers hier ook aan de start verschenen zijn." En trots toonde hij het berichtje dat Brand persoonlijk naar hem stuurde om aan te geven waarom ze verhinderd waren.

Toppers
De toppers kwamen echter niet alleen omdat ze Van Breemen zo'n leuke vent vinden. Ze lieten zich in de koers ook zien. En hoe!
Meteen na het startschot gingen zeven vrouwen op avontuur. De rest zou ze niet meer terug zien. Bij die zeven alle toppers. Dus succes was gegarandeerd. Hierin moest de winnares gezocht worden.

Indrukwekkend
De manier waarop uiteindelijk het hele veld werd gedubbeld was indrukwekkend. Met name Amy Pieters en Chantal Blaak kleurden de koers. Hielden het tempo verschrikkelijk hoog. Vaak gewoon harder dan vijftig kilometer per uur. Ga d'r maar aanstaan met die toch bepaald niet makkelijke Alblasserdamse bochten.

Slotfase
In de slotfase, toen de rest was afgesprint, ging het publiek er eens goed voor staan. Zou het Blaak of  Pieters worden. Of zou Annemiek van Vleuten, in de glansvorm waarin ze momenteel verkeert, nog wat ondernemen. Of zouden deze drie het op een sprint aan laten komen. 
Met nog vier rondjes te gaan leek dat laatste toch niet het geval. Want zowel Blaak, als Van Vleuten probeerden een serieuze demarrage te plaatsen.

Jeanne Korevaar
Maar de rest gaf het niet zomaar over. Ook Jeanne Korevaar zat op het vinkentouw. Niks mooiers dan in je eigen streek winnen, toch?
Maar in de laatste ronde nam Chantal Blaak de koppositie in en hield gewoon een paar meter afstand. Pieters en Van Vleuten sprintten naar plaats twee en drie. Terwijl Jeanne Korevaar uiteindelijk vijfde werd. 

"Ach, ik heb het heus wel een paar keer geprobeerd maar Pieters en Blaak twee ploeggenoten waren vandaag gewoon te sterk. Om beurten demarreren. Dus wij moesten steeds vol aan de bak", vertelde de Groot-Ammerse die met die vijfde plek toch best tevreden mocht zijn.

Naar EK
"We zaten inderdaad in een luxe positie", gaf de winnares na afloop toe. Als ik niet zou winnen hadden we altijd Amy nog. Maar dit rondje ligt me wel. Ondanks al die moeilijke bochten. Ik kom hier graag en dan is winnen extra leuk. Nu ga ik toewerken naar het EK."

Dat laatste laat Annemiek van Vleuten overigens aan zich voorbij gaan. "Nee, ik rijd geen EK. Dat is nu zeker." En over de wedstrijd. "Ik wilde wel degelijk iets ondernemen. Maar net toen ik dat zou gaan doen, ging Chantal in de aanval. Jammer, maar helaas", aldus de klasbak die alle ellende van vorig jaar nu toch voorgoed achter zich heeft gelaten.

Paniek
Overigens was er tijdens die sprint nog even behoorlijke paniek. De chauffeur van de voorrijwagen zag achter de streep veel publiek op de weg staan. In plaats van gewoon door te rijden zodat die mensen vanzelf wel zouden uitwijken, stopte hij voor de streep met de aanstormende meiden vol op snelheid. Dankzij de routine van het zevental, dat rechts van de weg bleef sprinten, liep het gelukkig zonder verdere ongelukken allemaal nog goed af.     

Ed van Tuijl 

Uitslag – 1. Chantal Blaak, 2. Amy Pieters, 3. Annemiek van Vleuten, 4. Eva Buurman, 5. Jeanne Korevaar. 
     
  

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden