• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons
• De Lage Waard locatie Burgemeester Keijzerweg. Archieffoto: Bert Bons

Leraren weg door minder leerlingen op De Lage Waard in Papendrecht

Algemeen 1.056 keer gelezen

PAPENDRECHT • Door een afname in het aantal leerlingen moet christelijke scholengemeenschap De Lage Waard uit Papendrecht noodgedwongen afscheid nemen van een aantal leraren.

"We hebben hiermee al enige tijd te maken en zijn nu door onze flexibele schil heen", vertelt directeur-bestuurder Kees Kloet van De Lage Waard. "Het lukt daarnaast niet meer om door natuurlijk verloop het aantal leerkrachten af te laten nemen. Aan een aantal leerkrachten met een vast contract moeten we daardoor vertellen dat er volgend jaar geen werk meer is voor hen."

Kloet vindt het lastig om aan te geven hoeveel leerkrachten ontslag aangezegd zullen krijgen. "Dat hangt van veel factoren af. Zojuist bereikte me het bericht dat een leerkracht uit eigen beweging opstapt, waardoor we iemand anders, die we hadden moeten ontslaan, kunnen behouden." Het gaat volgens Kloet om 'enkelingen'.

Verlies
Vanwege het dalend aantal leerlingen heeft De Lage Waard, met twee vestigingen in Papendrecht, vorig jaar een verlies geleden van ruim 250.000 euro. Dit jaar tellen de twee scholen aan de Burgemeester Keijzerweg en de Vijzellaan bij elkaar 2156 leerlingen. Volgend jaar zijn dat er 2010. Een verschil van bijna 150 leerlingen. Een eenvoudig rekensommetje leert dat het hierbij gaat om ongeveer vijf volle klassen minder voor De Lage Waard in het seizoen 2017-2018.

Schoolleiding
Enkele veranderingen in de schoolleiding heeft het bestuur aangegrepen om ook daar enkele veranderingen en bezuinigingen door te voeren. Begin dit jaar zijn er namelijk twee directieleden vertrokken. Volgens Kloet heeft hun vertrek niets te maken met het teruglopend aantal leerlingen of het verlies dat de school geleden heeft.

"Maar het heeft wel een proces op gang gebracht om te kijken naar de organisatie", vervolgt Kloet. Besloten is om de driekoppige algemene directie terug te brengen tot één directeur-bestuurder en dat er op beide locaties een sectordirecteur aan het roer komt.

De veranderingen zijn besproken met de Medezeggenschapsraad en het bestuur van de school. Bij de terugdringing van het personeelsbestand is overleg gevoerd met de vakbonden. Een akkoord over de uitvoering is volgens directeur-bestuurder Kloet op een oor na gevild.

"Het is geen gemakkelijke tijd", besluit Kloet. "Het geeft onrust. We hopen dat de leerlingen er zo min mogelijk last van hebben, want het gaat om medewerkers van de school."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Zestien pupillen van AAA presteren goed bij eerste competitiewedstrijd Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Jongen belandt onder betonwagen na aanrijding op rotonde in Alblasserdam; komt net niet onder de wielen terecht 112 11 uur geleden
• Het monument van de Mission Belle.
Presentatie van herdruk boek Mission Belle in Nieuw-Lekkerland Nieuws 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden