• Een impressie van hoe het gerenoveerde gemeentehuis van Alblasserdam eruit kan komen te zien.
• Een impressie van hoe het gerenoveerde gemeentehuis van Alblasserdam eruit kan komen te zien.

Bijna tien miljoen voor aanpak gemeentehuis Alblasserdam en Raadhuisplein

Algemeen 365 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het gemeentehuis en het Raadhuisplein in Alblasserdam moeten de huiskamer van het Damdorp worden. De renovatie en facelift, die in 2019 klaar zullen zijn, gaan bijna 10 miljoen euro kosten.

Het gemeentehuis van Alblasserdam als ontmoetingsplek voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke instanties. Dat is het uitgangspunt van het college. De begane grond wordt, als de gemeenteraad eind juni met de plannen instemt, een openbaar werkcafé.

Daarnaast komt er aan de voorzijde, aan de kant van Cortgene, nog een uitbouw in de vorm van een serrie, die eveneens voor iedereen toegankelijk is. "Er komt kleinschalige horeca", vertelt wethouder Peter Verheij. "Dit wordt hoogstwaarschijnlijk verzorgd door Smile, het leerwerkbedrijf in Alblasserdam. Zij serveren onder meer koffie, thee, soep en een broodje."

Raadszaal
De raadszaal verschuift inpandig naar de kant van de haven. "We kunnen deze bij het werkcafé trekken, maar andersom bij grotere gezelschappen het werkcafé ook als vergaderruimte gebruiken. En op de eerste verdieping kunnen vergaderruimtes gehuurd worden. We zetten de deur echt voor onze inwoners open."

De andere invulling gaat gepaard met een forse opknapbeurt van het gemeentelijke monument, dat gebouwd werd in 1965. "Dat is heel hard nodig. Het gebouw is echt op. We grijpen deze kans meteen ook aan om een duurzaamheidsslag te maken. Het pand krijgt een energie A-label; nu halen we niet eens het minst energiezuinige label."

Aanpak Raadhuisplein
Tegelijkertijd gaat ook het Raadhuisplein op de schop. Over de invulling van het plein is de afgelopen jaren veel overleg geweest met inwoners, stelt wethouder Arjan Kraijo. "Dat heeft veel ideeën opgeleverd, waar we ons voordeel mee hebben gedaan."

Het meest opvallend aan de nieuwe inrichting zijn de vele bloembakken en zitplekken in verschillende vormen en maten aan de kant van de appartementen en winkels. "Daarmee realiseren we een plek waar elkaar ontmoeten heel gemakkelijk gaat. Aan de kant van het Cortgene komt een terras."

Bedriegertjes
De 'gemeentehuiskant' van het Raadhuisplein wordt voorzien van een installatie waar zeker de jongste inwoners van Alblasserdam op warme dagen van zullen genieten: fonteintjes die op onverwachte momenten voor een waterstraal zorgen, zogenaamde 'bedriegertjes'.

Ook de overgang naar het havengebied wordt aangepakt. De doorgaande weg wordt tussen het Raadhuisplein en Landvast verbreed. In het midden komt een middenberm. "Het muurtje wat daar staat gaat weg en er komen trappen voor in de plaats. Die fungeren meteen ook als zitplaatsen en als tribune; de jaarlijkse taptoe is het enige wat straks niet meer op het plein plaats kan vinden en deze wordt verplaatst naar het plein bij Landvast."

Havenstraat
De parkeerplaatsen aan de Havenstraat, achter het gemeentehuis, blijven gehandhaafd. Wel wordt de straat veel groener ingericht én de ingang verhuist van het Cortgene naar de Haven. "We willen het Cortgene autoluwer maken", vult Kraijo aan. "Onderzoek wees uit dat de helft van het verkeer door het Cortgene naar de Havenstraat gaat om te parkeren. Door de entree te verhuizen zal het een stuk rustiger op het Cortgene worden."

De kosten van de verbouwing van het gemeentehuis zijn 7,9 miljoen euro. De aanpak van het Raadhuisplein vergt een investering van 1,9 miljoen euro en de nieuwe look van de Havenstraat komt op ongeveer 0,5 miljoen euro. "Bij de aanbesteding van dit project zijn we aan regels gebonden, maar we gaan zover in wat wettelijk mogelijk is om lokale en regionale aannemers het werk te laten doen. Wij bieden de kans, we verwachten van hen een zo scherp mogelijke prijs."

Meer dan tien miljoen euro; een forse investering, waaraan een lange voorbereiding is vooraf gegaan. "Dit maakt deel uit van de complete aanpak van het centrum van Alblasserdam", stelt Peter Verheij. "Daar zijn we 2,5 jaar geleden mee begonnen. Er lagen zo'n vijftien locaties op tafel waarmee we aan de slag wilden gaan. Bij het stellen van prioriteiten kwamen het gemeentehuis, het Raadhuisplein en de Havenstraat als nummers 1, 2 en 3 naar voren. Het stopt hiermee niet; we zijn al bezig met nadenken over hoe we bijvoorbeeld het Cortgene aan kunnen pakken."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34
• Annemarie van Heijningen met haar hond Siem.
'Dat doet-ie anders nooit' van Annemarie van Heijningen uit Alblasserdam: Komisch boek met een boodschap Nieuws 17 apr, 14:21
Afbeelding
Qbuzz voert actie voor veiligheid en zet treinen, trams en bussen zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 14:08

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden