• Een impressie van hoe het gerenoveerde gemeentehuis van Alblasserdam eruit kan komen te zien.
• Een impressie van hoe het gerenoveerde gemeentehuis van Alblasserdam eruit kan komen te zien.

Veel glas bij renovatie gemeentehuis Alblasserdam

Algemeen 442 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het vernieuwde gemeentehuis van Alblasserdam krijgt straks dankzij het gebruik van veel glas een open en transparant karakter. Dat blijkt uit het voorlopige ontwerp, dat onlangs is gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Met een grote, open ontmoetingsruimte die meer dan de helft van de begane grond beslaat wordt het nieuwe gemeentehuis van Alblasserdam de huiskamer van het dorp, dat is de bedoeling. Het moet een plaats worden waar alle Alblasserdammers zich welkom voelen.

"Een plek waar je even naar binnen kunt voor een kop koffie en een praatje, waar je komt om elkaar te ontmoeten en die uitnodigt tot samenwerken", stelt de gemeente Alblasserdam op haar website.

Het gemeentehuis moet verbouwd worden omdat het pand technisch verouderd is en niet langer voldoet aan de wettelijke eisen.

Wensen
De wensen die ruim twee jaar geleden door inwoners tijdens de huiskamerbijeenkomst in Landvast zijn benoemd, hebben vrijwel allemaal een plek gekregen in het voorlopig ontwerp, dat onlangs aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Ontmoetingsplek, koffie drinken, expositieruimte en (voor het plein) fontein, speelgelegenheid, bankjes en terrassen waren de belangrijkste wensen en die zijn door de ontwerpers allemaal verwerkt.

Aan de kant van het Cortgene wordt een glazen serre aangebouwd die doorloopt aan de pleinzijde over het verbrede bordes. Deze transparante uitbouw vergroot de toegankelijkheid van het gebouw; de serre vormt een vloeiende verbinding met het plein doordat functies en levendigheid als het ware naar buiten worden getrokken.

Veel glas
Ook binnen wordt op de begane grond veel gebruik gemaakt van glas om zo het open karakter van het gebouw te onderstrepen. Door glazen vouwwanden toe te passen ontstaat aan de pleinzijde een multifunctionele ruimte die naar gelang de behoefte groter of kleiner te maken is.

Deze ruimte is hierdoor goed bruikbaar voor bezoekers, voor formele en informele bijeenkomsten en overleggen. De aangrenzende raadzaal krijgt eveneens glazen vouwwanden en een flexibele indeling zodat deze ruimte zowel voor raadsvergaderingen als trouwceremonies gebruikt kan worden. De multifunctionele ruimte en raadzaal kunnen ook helemaal samengevoegd worden tot één grote ruimte.

De begane grond is open en biedt straks heel veel ruimte voor alle Alblasserdammers om te werken, koffie te drinken, met elkaar af te spreken en te ontmoeten. Op de voorgrond het werkcafé, op de achtergrond is de glazen vouwwand zichtbaar waarmee de raadzaal groter of kleiner gemaakt kan worden.

Huis van de gemeente
Het gemeentehuis is straks een echt 'huis van de gemeente'; een flexibele werk- en ontmoetingsplek die Alblasserdammers met elkaar hebben ontworpen en die een logische twee-eenheid vormt met het Raadhuisplein. Plein en huis vormen zo samen de huiskamer van Alblasserdam. 

Als werkplek wordt het gemeentehuis een comfortabele, duurzame en inspirerende omgeving waar niet alleen gemeenteambtenaren en gemeenteraad maar ook maatschappelijke partners prettig kunnen samenwerken voor en met inwoners, ondernemers en organisaties. Ook zzp'ers zijn van harte welkom, evenals anders ondernemers, verenigingen en stichtingen.

Partners en inwoners
De indeling van het gebouw wordt zodanig aangepast dat ruimtes zoveel mogelijk multifunctioneel kunnen worden gebruikt. Op die manier worden raads- en commissievergaderingen beter gefaciliteerd en kunnen ook maatschappelijke partners er gebruik van maken.

De politie krijgt bijvoorbeeld een post op de begane grond en komt er een werkcafé. De publieksbalies krijgen een ander uiterlijk waardoor ze beter aansluiten bij de nieuwe behoeftes van inwoners. Zo komt er bijvoorbeeld een balie waar inwoners, al dan niet met hulp, zelf digitaal zaken kunnen regelen.

Flexibel
Behalve op de begane grond komen er ook op de eerste verdieping verschillenden ruimtes die door verenigingen, organisaties en ondernemers gebruikt kunnen worden voor bijeenkomsten of vergaderingen. De andere helft van deze etage en de tweede etage worden ingericht als werkruimte voor gemeenteambtenaren en -bestuur. Ook hier staat flexibiliteit voorop, passend bij de stijl van werken. Dat betekent mogelijkheden om samen te werken, te ontmoeten en wanneer nodig in alle rust te concentreren.

Raadhuisplein
Niet alleen het gemeentehuis wordt gerenoveerd, ook het Raadhuisplein krijgt een ware metamorfose zodat het straks samen met het 'huis van de gemeente' de huiskamer van Alblasserdam vormt. Door met trappen een overgang naar de haven te maken, komt dit gebied ook dichter naar het centrum toe en ontstaat er een nieuwe verblijfsplek.

Ook zorgt dit voor een verbinding tussen het havengebied en het Raadhuisplein, waarmee een van de speerpunten uit de visie op het centrumhart van Alblasserdam wordt gerealiseerd.

De ontwerpers verwerken deze maand de laatste aanpassingen in de plannen zodat het definitief ontwerp met de bijbehorende kredietaanvraag eind juni aan de gemeenteraad voorgelegd kan worden. Wanneer de gemeenteraad met de plannen instemt, beginnen de voorbereidingen voor de renovatie nog voor de zomervakantie. De verwachting is dat de verbouwing in het voorjaar van 2018 kan beginnen. De oplevering zou dan medio 2019 zijn.

Geschiedenis
De afgelopen twee jaar is intensief gewerkt aan de voorbereidingen voor de plannen. Uit de reacties op de visie op het centrumhart kwam naar voren dat Alblasserdammers het belangrijk vinden dat het kille en open Raadhuisplein en het gemeentehuis als eerste worden aangepakt om het dorp meer levendig te maken.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• Een impressie van hoe de overgang naar Landvast eruit zou kunnen gaan zien.
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden