Afbeelding

'Reactie minister Plasterk op stemapp Molenwaard is koudwatervrees'

Algemeen 202 keer gelezen

MOLENWAARD • De tik op de vingers die minister Ronald Plasterk donderdag gaf aan onder meer de gemeente Molenwaard over de proef met een stemapp bestempelt burgemeester Dirk van der Borg als koudwatervrees.

"Ik ben een beetje teleurgesteld over deze reactie", stelt de Molenwaardse burgemeester. "Wij willen samen met vier andere gemeenten een proef doen en zijn niets van plan wat niet wettelijk toegestaan is. De opzet van een stemapp is alleen om te kijken wat mogelijk is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben we daarvan steeds op de hoogte gehouden."

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken riep donderdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeenten die willen experimenteren met stemmen per app tot de orde. Het gaat daarbij om Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard. Die zouden volgens de minister hiermee voorbarig hebben gehandeld.

Overleggen
Bij de gemeente Molenwaard was de brief vrijdagochtend nog niet binnengekomen. "Ik heb de reactie van de minister uit de media vernomen. We overleggen met de andere gemeenten hoe we formeel op de brief zullen reageren."

Burgemeester Van der Borg er in ieder geval van overtuigd dat het rode potlood zijn langste tijd heeft gehad. "Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt zich op dit punt, uit angst voor hackers, zeer terughoudend op. Wij vinden dat er vanuit het rijk niet verder over de mogelijkheden van digitaal stemmen wordt nagedacht en zijn daarom zelf aan de slag gegaan. Onlangs was ik nog in Vlaanderen, waar de leus juist 'radicaal digitaal' is. En nogmaals, het gaat om een proef. De eerstvolgende verkiezingen werken we gewoon nog met het rode potlood."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politie pakt Papendrechter op bij oprollen internationaal phishing-netwerk Nieuws 18 apr, 11:24
Afbeelding
Gratis autobanden oppompen op parkeerplaats Sportcentrum Papendrecht: in alle opzichten mileuvriendelijk Nieuws 18 apr, 08:17
Afbeelding
Buurman blust brand in woning P.C. Hooftlaan in Papendrecht 112 17 apr, 16:34

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden