Archieffoto: Bert Bons
Archieffoto: Bert Bons

Hemelvaartsrit in Alblasserdam op lijst Cultureel Erfgoed

Algemeen 244 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Hemelvaartsrit van Glijen en Rijen is geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland.

Deze lijst brengt immaterieel erfgoed van Nederland in kaart en helpt gemeenschappen om hun traditie door te geven aan volgende generaties. Glijen en Rijen heeft de aanvraag zelf ingediend, waarbij het belang van de erfgoedzorg het belangrijkst is. "Je moet voor een toetsingscommisie  aantonen dat de traditie duurzaam is", meldt Arie den Boer van Glijen en Rijen, die blij is met de plaatsing op de lijst.

De Hemelvaartsrit wordt dit jaar verreden op donderdag 25 mei. Deze rit is circa 30 kilometer lang en voert met oude paarden en wagens door de Alblasserwaard.

Het vertrek is om 10.30 uur vanaf de manege van Rijvereniging Beyeart aan de Vinkenpolderweg 31 in Alblasserdam.

Route
De rit voert vanaf de manege, richting Oud Alblas Vinkenpolderweg, Westeinde, Oosteind, Abbekesdoel, Dorpsstraat over de brug in Bleskensgraaf naar de Kerkstraat, voor Meulenbroek naar Zeemansweg voor de eerste stop. Vervolgens rechtsaf Geerweg, Brandwijksedijk, Kerkweg , tot op einde, dan linksaf Graafdijk Oost naar de middagstop bij de familie H.J.A.Tukker aan de Graafdijk Oost 1 in Molenaarsgraaf. Na de lunch rechts de Damse Weg , Kweldam Weg, Polder Weg West, Graafdijk West, Hofwegen, brug over Kerkstraat terug richting Oud-Alblas voor de middagstop bij 't Vogelhuisje aan de Kerkstraat 27 in Bleskensgraaf. Vervolgens via Voorwetering, Noordzijde, brug over in Oud Alblas Dorpsstraat terug naar de uitspanplaats bij Beyaert in Alblasserdam. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden