• Over drie jaar moet het gebied aan de Alblasserdamse haven er zo uitzien.
• Over drie jaar moet het gebied aan de Alblasserdamse haven er zo uitzien.

Damdorpers krijgen gebied rondom haven terug

Algemeen 544 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het havengebied in Alblasserdam moet aantrekkelijker worden voor inwoners en toeristen. In die volgorde. Tekeningen tonen een brug over de Alblas die het terrein bij Landvast met het Zuiderstek verbindt, een aanlegsteiger voor passanten en ruimte om te recreëren in plaats van parkeren. 

De veranderingen moeten passen bij het dorpse karakter van Alblasserdam, vindt de gemeente. Het gebied moet zich ontwikkelingen in samenhang met de groei van lokale ondernemingen. De oevers van de haven worden toegankelijk, toeristen die in het gebied parkeren moeten verleid worden tot een bezoek aan het Damdorp. Zo kan ook de plaatselijk middenstand profiteren van toeristen die via Alblasserdam naar Kinderdijk trekken.

In samenspraak
Het plan is verdeeld in drie fases en kwam tot stand na gesprekken met onder andere inwoners en ondernemers. Anna Bleeker-Brouwer, projectleider Haven-Zuid: "Je merkt nu al dat het energie oplevert. Dat mensen zeggen: dit is Alblasserdam. We gaan de ambitie nog met de inwoners bespreken, maar hebben nu al gesproken met mensen die aan het Zuiderstek wonen, ondernemers in het gebied in de watersportvereniging."

Stap voor stap
Wethouder Arjan Kraijo: "Van het verleden hebben we geleerd dat we niet moeten kiezen voor een big bang; we willen de plannen gefaseerd ontwikkelen." Bleeker: "Het eindbeeld wordt om de paar jaar herijkt."

Muur weg
De eerste fase bestaat uit het verwijderen van de muur langs het parkeerterrein bij Landvast. In plaats daarvan komen er trappen naar het Raadhuisplein. Aan het water komen een grasveld en aanlegsteiger.

Kraijo laat een tekening zien van blije mensen in het gras, een ijscowagentje en een grote kastanjeboom. "Dit willen we binnen drie jaar realiseren." Voor de 45 camperplaatsen ten zuiden van de haven moet een andere plek gezocht worden. Zij maken plaats voor een kunstwerk en parkeerplekken voor dagjesmensen.

Ontsluitingsweg
Inwoners vertelden de gemeente dat ze de Haven ervaren als een soort snelweg, een drukke weg die het dorp scheidt van het gebied rondom de buitenjachthaven. Kraijo: "Uiteindelijk willen we daarom de ontsluitingsweg omklappen naar Haven-Zuid, over tien à vijftien jaar. De straat De Haven ligt er pas sinds 2004, die willen we nu nog niet opheffen. We moeten nog onderzoek doen en hebben er geld van Provincie en Rijk voor nodig."

Geen busladingen
Bleeker: "Voorheen richtten we ons op alle doelgroepen. Maar de doelgroep voor wie het logisch is om hier te komen, bestaat vooral uit individuele bezoekers die met eigen vervoer komen. Dit zijn vaak Duitsers, Belgen, Italianen en Fransen. Dus de angst om te worden overlopen door busladingen Aziatische toeristen is onnodig. Die mensen komen hier niet."

"We gaan in gesprek met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk over het opzetten van een shuttle-dienst met busjes die ieder kwartier heen en weer rijden. Daarnaast zijn er langzame verbindingen zoals de boot of paardentram. We willen de brug alvast aanpassen voor de paardentram en de Alblas uitbaggeren voor de boot. Dan kunnen ondernemers gaan ontwikkelen."

Parkeergarage
Aanvankelijk zal het aantal parkeerplaatsen aan de zuidkant van de haven beperkt blijven. Kraijo: "Pas op het moment dat het parkeren in Kinderdijk teruggeschroefd wordt, moeten we hier opschroeven." Er moet uiteindelijk een fraaie parkeergarage komen, een gebouw dat er niet uitziet als een parkeerkolos, maar past bij de uitstraling van de haven. Voor de tussenfase denkt het college aan een parkeerdek.

Bleeker: "En als er een attractie komt, moet het er een zijn die het verhaal van het dorp vertelt, over de historie van de scheepsbouw en hoe we hier droge voeten houden." Kraijo: "Het wordt geen kermis, geen Efteling. De zondagsrust willen we behouden."

Geschiedenis
De besluitvorming over het gebied kent een lange geschiedenis. Al in 2005 waren er plannen om dit stuk Alblasserdam meer met het centrum te verbinden. In 2008 zette de crisis een streep door het ambitieuze plan om er een Royal House of Holland neer te zetten. De Alblasserdammers waren daar niet rouwig om. Wethouder Arjan Kraijo: "Het zou teveel een toeristische enclave worden."

Raadsleden
Op dinsdagavond 11 april presenteert het college de ambitie aan de raad. Op 9 mei bespreken de raadsleden de ideeën opiniërend, op 30 mei moeten ze er een besluit over nemen. Pas daarna volgen afspraken met een projectontwikkelaar.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

• De ambitie: over 10 à 15 jaar is er een mooie parkeergarage, een plein aan het water en passen ook de gebouwen aan de Dam bij het dorp.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Wethouder Arno Janssen.
Wethouder wil niet bemiddelen bij onrust Kraaihoek Noord in Papendrecht (maar wel overleggen) Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Kinderen adopteren oorlogsmonument in Alblasserdam en staan stil bij oorlog en vrijheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
PAB hekelt online enquête over windturbines: 'Je kan niet eens aangeven dat je tegen bent!' Nieuws 17 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden